Ta fasta på ljusglimtar när mörkret tätnar

Krönika Uppdaterad 07:00 13 augusti 2019

Ibland känns allt så outsägligt sorgligt och orättvist.

En tolvårig pojke — spring i benen, framtiden för sig — försvinner spårlöst och hittas död i Ösby träsk. Någon utsätter ett HVB-hem i Hemmesta för en brandattack, rubricerad som hatbrott av polisen.

I samma veva som jag och mina kollegor rapporterade om dessa ledsamma händelser i förra veckan, intervjuade jag en person som gått igenom så mycket och kämpat så hårt, men som åkt på bakslag efter bakslag. Hon började låta uppgiven. Med gråten i halsen lade jag på luren.
I en parallell, mörkare värld frodas främlingsfientligheten. Där sitter de och kräks ut sitt hat, och smittar ner fler runt omkring. Rädda, oroliga, cyniska, svartsynta. Mer än en gång har jag halkat in på Flashback-trådar som jag känt mig nedsmutsad av att läsa. Så mycket illvilja. Så himla onödigt.

Nej, tillbaka till verkligheten. För här finns ändå ljusglimtar. Tänk att så många Värmdöbor engagerat sig i att leta efter tolvåringen och hedra hans minne. Tänk att det lokala föreningslivet så snabbt initierar en manifestation för kärlek och gemenskap. 

Tänk att civilsamhället innehåller så många goda krafter, som osjälviskt ställer upp för andra. 
Det är där fokus måste vara, det är så vi skapar en dräglig framtid tillsammans.