”Svårt att utse valvinnare i Nacka”

FOTO: MOSTPHOTOS
Krönika Publicerad 12:00, 19 oktober 2022

• NVP:s Jalmar Carlson om att valresultatet i Nacka snarare fått fram en rad förlorare

En månad efter valdagen fick Nacka ett nygammalt styre. Men Alliansen tvingades denna gång till samverkan med Miljöpartiet. Vinnaren av valet är därmed svår att utse – men det finns många förlorare.

Till sist slutade det med att M:s Mats Gerdau förhandlade sig till ett ganska stabilt styre igen. MP nappade på inbjudan och förhandlade in 25 miljö- och klimatpolitiska punkter med, mot att inte fälla Alliansens budget eller gå emot i strategiska frågor.  

Så plötsligt hamnade MP, som tappade i valet, i fokus. Partiet valde att få igenom extra mycket av det man brinner för och som man anser har ett högre värde, miljö- och klimatpolitik, och riskerar samtidigt att ses som en svikare i plan- och byggfrågor, som man släpper igenom. Men vinnare? Nja.

Vilka är det egentligen (i storleksordning)?

• M gick framåt med ett mandat och lyckas knappt behålla makten via förhandlingsarbete. Allianssamarbetet har tärt på de andra partierna, plötsligt finns inte den tidiga så givna majoriteten längre, Nacka är inte längre tydligt borgerligt.

• S gick framåt rejält, men lyckades inte kapitalisera sina nya starka (Magda-)siffror. Johanna Kvist fann inga samarbeten över blockgränsen och partiet står kvar som oppositionsparti.

• NL gick framåt igen, inte minst i västra Nacka. Men trots att partiet ”varken är höger eller vänster” har deras hårda oppositionspolitik uteslutit dem från att samarbete med de borgerliga partierna som ser partiet som ”illrött”. Får fortsätta opponera – men med större stöd.

• C är fjärde största parti, men gick bakåt ett mandat och är en av syndabockarna i alliansgänget.

• V – det gick bra i Fisksätra, och det gav till sist ett nytt mandat. Har ännu få vänner att samarbeta med och får fortsätta i opposition.

• SD – är större än L och KD, men gick tillbaka ett mandat – vilket är ovanligt för SD i landet. Nackas är ett av SD:s svagaste fästen.

• L – gladde sig åt att partiet finns med i regeringsbildningen på riksnivå, men tappade två av sina få mandat i Nacka. Kan tappa någon av sina ordförandeposter i nämnderna.

• MP tappade ett mandat, men tog chansen att förhandla in 25 miljöpunkter för genom att garantera stöd för Alliansen i rad frågor. Måste dock vara berett på en svekdebatt.

• KD – fick bara lite över tre procent av rösterna (vilket är spärren för att komma in i Nackas fullmäktige), och tappade från tre till två mandat. Inte roligt att vara minst – även om man återigen får vara med de stora. 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x