Stuga på landet, bara en dröm ...

Krönika Uppdaterad 06:30 07 maj 2019

I veckans tidning skriver vi om fritidshusmarknaden, som på våren brukar väcka mångas drömmar om ett eget lantställe.

Men efter en snabb blick på prisläget runt Stockholm, så gissar jag att många, liksom jag, snabbt betraktar det som en fantasi.
Värmdö är enligt statistiken den dyraste kommunen att köpa lantställe i. När jag går igenom utbudet undrar jag vilka som egentligen skulle ha råd att köpa här. Jag känner i alla fall inte många.

Däremot vet jag hur mycket en stuga kan betyda och göra med en. När jag tänker tillbaka på mina somrar handlar mycket om vår stuga i Länghem, i Tranemo kommun, tre mil söder om Borås där jag växte upp. 
På stugans gräsmatta, iklädd en matchtröja av Lothar Matthäus eller Peter Beardsley, låtsades jag skjuta lika hårt som den holländske fruktade frisparksskytten Ronald Koeman.
På snitslade stigar hoppade jag över trädrötter och stenar som ett BMX-proffs. Vid stenen ”krokodilen” (jo, den liknade en krokodil) på vår tomt grillade vi korv över öppen eld med brutna pinnar.

Jag reflekterade aldrig över att det var en lyx att ha en stuga att åka till. Det gör jag desto mer i dag. 
Stugan såldes när vi barn var vuxna och alla var lite mätta på den. Men några gånger varje sommar åker vi fortfarande tillbaka till Torpanäset, som ligger på en halvö ute i sjön Åsunden, med sin vackra lövskog och fina herrgård. Äter, promenerar, kanske badar. Innan vi åker tillbaka kör vi tvångsmässigt förbi vårt stugområde. När vi ser vår stuga saktar vi ner för att glimten ska bli så lång som möjligt. Kort glädje, sen saknad över att något som är så mycket jag inte längre är öppet för mig.

Hur som helst, när jag fortsätter gå genom fritidshusstatistiken ser jag att man hittar bland de lägsta fritidshuspriserna i Sjuhäradsbygden, där bland annat Tranemo ingår.
Nu börjar hoppet och drömmarna komma tillbaka. Någon gång så.
Alltså, jag vet att det är en lång väg att åka. Men för er som längtar efter ett lantställe så kan jag verkligen rekommendera Sjuhärad. Fin natur, böljande landskap och sjöar överallt. 
Jag säger som mäklarna, det är fyndläge!