”Vi stela föräldrar måste också få finnas”

Pussel — hellre än pyssel. FOTO: MOSTPHOTOS
Krönika Publicerad 12:20, 15 september 2022

• NVP:s Hanna Bäckman är inte så sugen på kbt i kladd

”Kbt i kladd för föräldrarna.” Så säger peda­gogen Stina Agnas om de populära babymålnings­kurserna En tå i det blå på Dieselverkstaden. Där får småttingarna tulta runt i fruktkräm och ofarlig färg, och måla med hela kropp­en. Supergulligt och en jättefin aktivitet för barn och förälder tillsammans.

Men all den där färgen, alltså, i hårbotten, mellan tårna och under naglarna … Nej, det finns en anledning till att jag och min man aldrig gick på några kladdiga målarkurser med barnen när de var runt året. Jag inser att det är just sådana som jag som kanske skulle behöva lite kbt i kladd, bli lite mer härligt fri, lös och ledig.

Att bygga kojor, ­improvisera teater och limma ihop en robot av toarullar? Nej, det gör andra så mycket bättre.

Men nej, tänker jag samtidigt, även vi stela föräldrar måste få finnas! Vi som inte gillar att pyssla (för det slutar bara med att det ligger en ituklippt mjölkkartong och en massa plastpärlor på golvet), vi som mycket hellre ­läser en redan befintlig toppenbra barnbok för våra ­söner och döttrar än hittar på en egen vindlande saga.

Med barnen vill jag spela sällskapsspel som har spelregler, gå på uppbyggliga museer och åka till skogs på spännande svampjakt. Laga mat efter recept och spela piano efter noter. Lösa korsord, lägga pussel och titta på Diamond League på tv.

Men att bygga kojor, improvisera teater och limma ihop en robot av toarullar? Nej, det gör andra så ­mycket bättre. Det gör barnen så mycket bättre utan mig.
Det här är en skön insikt, som kommit till mig bara de senaste åren. Mina barn är snart sex och tio år, och jag antar att jag har hunnit vänja mig vid och växa in i föräldrarollen och liksom acceptera mig själv lite mer.

Det finns så många förväntningar — inbillade och verkliga — på nyblivna föräldrar. Många tror nog att de måste ändra sig och sitt sätt att vara en hel del när de får barn. Men det bästa är nog ändå att vara lite schysst med sig själv och omfamna den man egentligen är. För det är faktiskt just den personen som barnen också vill omfamna.

 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x