FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Krönika

Bokstatistiken
får mig att haja till

Ledare 06:30 | 09 oktober 2018

”Ett onödigt experiment”, ”ett hot mot det fria ordet”, ”risk för kommersialisering”. Så lät några av de kritiska rösterna inför Nackas biblioteksupphandling 2012. 

Sveriges författarförbund drog ihop både en protest-lista med 4 000 namn och en demonstration vid Nacka Forum.
”Biblioteket är en av få platser där människor ses som jämlikar och inte värderas utifrån köpkraft”, sa förbundets dåvarande ordförande, Värmdöbon Mats Söderlund, under demonstrationen.
Men den politiska majoriteten kunde inte rubbas, utan beslutade att låta Dieselverkstaden AB, som sedan 2006 drivit biblioteket i Dieselverkstaden, även ansvara för biblioteken i Saltsjöbaden och Älta. 

2017 togs så nästa kliv. Då beslutade kommunen att även biblioteken i Nacka Forum, Orminge och Fisksätra ska börja drivas privat. Uppdraget gick till IT-företaget Axiell, som vid årsskiftet 2019 tar över driften av de tre biblioteken.

Därmed blir Nacka den första kommun i landet som enbart har privatdrivna bibliotek, något som kulturnämndens ordförande Hans Peters, C, hoppas ska främja nytänkandet och bidra till nya verksamheter på biblioteken.

Även denna gång har kritiska och oroliga röster höjts, bland annat gällande hur meddelarskyddet tillämpas på privatdrivna bibliotek. Och nu har kommunens tjänstemän, på uppmaning av Vänsterpartiet, tittat på hur utbudet av lättlästa titlar och böcker på minoritetsspråk skiljer sig åt mellan de kommunalt och privat drivna biblioteken. Det visade sig att de kommunala inrättningarna hade betydligt fler böcker i båda kategorierna. Till exempel fanns 681 titlar på minoritetsspråk på biblioteket i Fisksätra, men bara tre i Saltsjöbaden.
Även om det inte går att dra några bergsäkra slutsatser av detta — skillnaderna kan naturligtvis ha funnits redan före privatiseringen — går det inte att låta bli att haja till.

Nej, jag tror egentligen inte att gemene biblioteksbesökare (eller kund som det heter på Nackaspråk) märker av om de befinner sig på ett privat och kommunalt bibliotek. Man lånar en bok, man sitter och pluggar en stund, man låter småttingarna leka av sig i barnhörnan.

Men om liknande skillnader visar sig uppkomma även på andra områden som ingår i bibliotekens uppdrag finns det nog anledning för politikerna att fundera över syftet med att vara först i Sverige med rakt igenom privatdrivna bibliotek.