"Sommar i vår närmiljö kan bli nya vanan"

Krönika Publicerad 14:54, 12 maj 2020

• "Att ta en sista minuten till ett Medelhavsland kommer säkert inte kännas lika nära till hands efter månader av reseförbud och rekommendationer om att hålla sig hemma", skriver NVP:s Anna-Karin Blom

”Planera för en semester i närmiljö.” Det sa Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson under en presskonferens i förra veckan. 
Det får mig att fundera på hur årets sommar i Stockholm kommer att se ut. 

Kommer det märkas att alla, eller i alla fall merparten, av de som brukar resa till platser utanför regionen blir kvar? Kommer kön till Fjäderholmsbåten på midsommarafton vara obefintlig? Kommer uteserveringarna vara mer packade än vanligt? Och hur kommer det se ut på de badplatser som är sillburksfulla även en ”vanlig” sommar?

Under somrarna blir Värmdös befolkning drygt dubbelt så stor. Det uppger kommunen på sin hemsida.
Merparten av sommargästerna är dock fastboende i länet — därför är det väl rimligt att gissa att årets Värmdösommar kommer vara ganska lik en ”vanlig” sommar. Kommunen kanske till och med kan räkna med fler sommargäster än vanligt, då det säkert finns många som i år kommer att välja lantstället före utlandsresan.

I Nacka blir troligen skillnaden större. Jag, som jobbar i Nacka men bor i en annan kommun, och kollegan, som bott i här hela livet, är överens om att en stor andel Nackabor har för vana att inte tillbringa somrarna på hemmaplan. Tomma villagator och gles trafik kanske inte är något att vänta under årets sommarmånader.

Coronapandemin kan mycket väl bli en vändpunkt när det kommer till våra semestervanor. Att ta en sista minuten till ett Medelhavsland kommer säkert inte kännas lika nära till hands efter månader av reseförbud och rekommendationer om att hålla sig hemma. 
Erik Lundberg, turismforskare vid Göteborgs universitet, tror dock att vi kommer hitta tillbaka till resandet, men kanske på lite annat sätt. 
”Vi konsumenter glömmer fort, väldigt fort. Men att bryta en vana kan innebära att vi upptäcker att det finns andra sätt att resa som kanske är bättre”, sa han till SvD Näringsliv i mars.

En annan sak som slagit mig är frågan om vi kommer att hitta tillbaka till våra gamla vanor. Att hålla avstånd till våra medmänniskor, att prata med butikspersonal genom plexiglasrutor, att inte ta i hand och att undvika att krama de vi tycker om har blivit naturligt. Kommer vi att hålla kvar vid det eller gå tillbaka till hur saker och ting var på tiden då vi inte hade hört talas om covid-19? 

Jag hoppas på det senare.