Slussen — vår port till den stora världen

Slussen anno dazumal (närmare bestämt 2007). FOTO: LARS TEGMAN
Krönika Publicerad 10:04, 18 mars 2020

• "Gamla Slussen var porten till stora världen, det var dit alla vägar bar. Och det var också där man kunde träffa vänner — och fiender", skriver NVP:s reporter Jalmar Carlson.

Egentligen borde inte Stockholms politiker, utan Nacka och Värmdös, få besluta om Slussen. I alla fall när det gäller bussar och Saltsjöbanan. Slussen tillhör ju oss.

Namnet och ordet ”Slussen” är kopplat till sjöfart för de allra flesta. Men jag tror knappt någon som växt upp i Nacka eller Värmdö tänker på annat än bussar, tåg och t-bana när Slussen kommer på tal. 
Slussen är för Nacka- och Värmdöbor ett ställe där människor slussas från ett trafikslag till ett annat. Den är, än så länge, alla kollektivresenärers livsnerv. Och framför allt ungdomarnas. 

Gamla Slussen var porten till stora världen, det var dit alla vägar bar. Och det var också där man kunde träffa vänner — och fiender.
Visst har vi varit med om slagsmål, överfulla bussar, regn och rusk och katastrofal service — men också kärlek, oväntade möten, mysiga varma bussar och härliga nattmatsupplevelser i och omkring vår sluss.

På Slussens nya, långtidsprovisoriska, terminal är det lite av samma modell som den tidigare. Saltsjöbanans bussar har bästa platsen närmast trapporna, sen följer motorvägsbussarna till Nacka, medan Värmdö-folket får vandra halvvägs till Fotografiska. Möjligtvis rättvist med tanke på hur många turer det handlar om, kanske något slags klassfråga.
Slussen var tidigare också en utmanande bilupplevelse. De som visste exakt hur man skulle köra för att komma från Hornsgatan eller Skeppsbron till Stadsgården, eller någon av alla andra märkliga alternativ, var få. Turister klarade det inte.

Nu kommer snart guldbron att förgylla alla våra drömmar där den förbinder Södermalm med Gamla stan och innefattar på- och avfarter för bilister till och från Stadsgården. Mer frisk luft, större rymd, flärd och finess. Mindre Gula gången, kisslukt, färre råttor och små vattenfall. Mer Stockholm helt enkelt.

NVP:s reportageteam var med på Slussen under en stressig eftermiddag i förra veckan, när trafikledare och trafikvärdar dirigerade bussar och passagerare och slogs av hur många som arbetar med att få bussarna att hamna rätt, i tid och på rätt plats (läs reportaget i veckans tidning, eller på NVP.se på torsdag). Vi slogs också av hur stressen liksom avtog ju längre bort på terminalen man hamnade. 

Man får sakna gamla, fula och mörka Slussen. Och ärligt talat; någon direkt sjöfartsled att tala om lär den inte bli i fortsättningen heller.