Krönika Publicerad 12:13, 01 juni 2021

• "Trots att det inte tilläts publik på finalmatcherna så är det dålig pr för Nacka att det inte finns en tillräckligt stor och finalmässig handbollsarena i kommunen", skriver NVP:s Jalmar Carlson

Skuru IK är svenska mästare igen efter 16 guldlösa år. Klubben har visat att handboll på damsidan spelas bäst öster om Stockholm. Jag säger grattis!

Även om de bästa svenska spelarna verkar utomlands, och även om det var en märklig säsong utan publik och med många spelare som insjuknade i corona i omgångar, så har den lilla kvartersklubben med den gamla Skurubron som emblem gjort en strålande insats. Den har visat att det går att bedriva elitidrott utan proffsspelare, utan riktig hemmahall och utan storstjärnor.

Klubben har klarat av en verkligt stor kris, då stjärnan Ulrika Olsson lämnade laget under ett kontraktsbråk. Man har också hanterat flyttade matcher, sjuka spelare och finalspel i reservarenan. Flera unga spelare har fått ta mycket större ansvar och nye tränaren Magnus Oscarsson Söder och nye ordföranden Jonas Johansson har fått behandla oväntade problem. Och klarat det.

Varför Sveriges bästa handboll bedrivs öster om Stockholm kan man spekulera i. Men det handlar säkert om tradition, handbollskultur och många goda ledare, och det faktum att både Skuru IK och ”farmarklubben” Gustavsbergs IF alltid satsat mest på tjejer.
När Skuru vann den fjärde finalmatchen i Eriksdalshallen och tog hem SM-guldet var det med tre ”egna produkter”, samtidigt som hela fem av spelarna kom från Gustavsbergs F01-lag. Sen var såklart de invärvade spelarna från Skå, Kungsängen, Rimbo, Tyresö och Finland också högst delaktiga. En av dem, målvakten Rebecca Nilsson, fick avsluta sina år i Skuru med ett SM-guld. Nu blir hon proffs i Tyskland. Kul för henne, men också viktigt för Skuru och Gustavsberg att visa sina unga spelare att det går att gå vidare till de stora arenorna via Nacka bollhall.

Men jag tycker inte att SM-guldet innebär att Nacka kommun ska slå sig för bröstet och tycka att Nacka är en ”idrottskommun”. För även om ett SM-guld tyder på att något fungerar bra så är det Skuru IK och Gustavsbergs IF som ska ta åt sig äran.

Elitidrott i all ära, men egentligen är det mer intressant hur många spelare och ledare som bedrivit idrottsverksamhet i Nacka de senaste åren. Och trots att det inte tilläts publik på finalmatcherna så är det dålig pr för Nacka att det inte finns en tillräckligt stor och finalmässig handbollsarena i kommunen.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x