"Skivguldet blev till en hög med plast"

FOTO: JENNY FREJING
Krönika Publicerad 09:46, 03 november 2020

• "I riktiga skivsamlarkretsar, som jag naturligtvis aldrig tillhört, har det varit vinyl som gällt hela tiden", skriver NVP:s Hanna Bäckman

Ack, dessa kartonger med cd-skivor som står nere i källaren. Oj, dessa tusenlappar som lagts på dem. 
Inte är de vackra att se på, inte är de kul att hålla i. De bara ligger där nere i drivor och minner om en svunnen tid.

För det fanns en tid för sisådär 20 år sedan när jag verkligen tyckte att cd-skivan var smått magisk. Jag älskade att pilla ut det lilla konvolutet och försjunka i texterna. Jag vårdade min bärbara cd-spelare ömt — jag var så illa tvungen, eftersom den började hacka vid minsta rörelse (ett tag fungerade den bara om den låg vågrätt, vilket var högst opraktiskt när jag var ute på promenad). Och jag letade nya fynd till samlingen på skivbörsar och på skivmässor och i små, små, små skivbutiker som bara sålde skivor som nästan ingen brydde sig om från skivbolag som nästan ingen kände till (antagligen för att musiken inte var så himla bra trots allt, men det ville jag inte erkänna för mig själv).

2020 är den där ihopkämpade samlingen bara en hög med plastbitar. Jag är säker på att det ser likadant ut i mången källare och vind hos NVP:s läsare också.
Istället är det vinylskivans tid att skina igen. Om formatet nu någonsin tappat sin glans. I riktiga skivsamlarkretsar, som jag naturligtvis aldrig tillhört, har det varit vinyl som gällt hela tiden. Och i dag gör artister, stora som små, gärna ett vinylsläpp vid sidan om att lägga ut sina skivor på Spotify.

För det finns mycket att gilla med vinylformatet: Tyngden i handen, skrapet från nålen, storleken på omslagen och att man, som Ola Berge på nyöppnade Värmdö records i Gustavsberg (läs mer i veckans tidning) säger, får jobba lite för att få höra musiken. Allt behöver inte vara så serverat hela tiden.

När jag och vår fotograf Jenny Frejing besökte den nya butiken i Tallåskyrkan kunde jag följaktligen inte motstå att slå till på the Smiths Hatful of hollow för en hundring. Morrissey har blivit knäpp, javisst, men skivan är fortsatt fantastisk. Återstår nu bara att baxa vinylspelaren in i lägenheten. För den står visst också där nere i källaren …


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x