FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Krönika

Skattjakten tog mig
tillbaka till naturen

Krönika 07:36 | 22 januari 2019

Det är genant att erkänna, men för några år sedan sprang jag runt i skogarna och letade ”skatter”.

Hobbyn ifråga heter geocaching och introducerades för mig av en yngre släkting. Det hela går kortfattat ut på att man genom mobiltelefonens gps orienterar sig mot olika koordinater i terrängen och där hittar undangömda behållare, ”cacher”, som innehåller loggremsor, som man signerar. Sen registrerar man även fynden på en webbsida.

Det är givetvis mycket nördigt, men eftersom jag dels är lite nördig, dels kände ett ökat behov av motion lovade jag släktingen att ge geocaching en chans. Så någon dag senare sökte jag mig till ett grönområde, startade appen i telefonen och knatade iväg mot närmaste gömma.

Det blev en fin vår.

Jag är en typisk stadsbo, och trivs dessutom bäst framför ett skrivbord. Fritid har jag främst tillbringat på bibliotek, i skivbutiker, biografer, pubar och caféer. Jag gillar att röra mig, men ägnar mig då helst åt innebandy eller racketsport. Jag tycker givetvis om naturen, men känner tyvärr att jag behöver en anledning att besöka den. Att promenera är fint, men jag blir ofta otålig eftersom så lite händer.

I och med geocachingen ändrades det där. Jag hade en anledning att lämna staden.

Fascinationen ebbade emellertid snabbt ut och jag kan knappast påstå att jag idag saknar hobbyn. Det var under ett halvår väldigt roligt att notera fynd och klättra mot nya drömnivåer. 100 funna, 200 funna, och så vidare (det finns fantaster med över 100 000 funna). Men tjusningen över att finna gömmor försvann nästan lika hastigt som den uppkommit. Det kändes väl för barnsligt, helt enkelt.

Vad jag däremot saknar är doften av barrskog och mossa, den friska luften och att plötsligt stå andlös inför naturens prakt. Att sätta sig på en stubbe och dricka kaffe ur termos, titta på kartan och fundera på hur man skulle ta sig till nästa cache, bortanför kullen och insjön.

Att besöka skogen igen, 30 år efter de obligatoriska skolutflykterna, väckte vackra minnen från barndomen till liv. Jag mådde bra ute i terrängen, kom ner i varv, sov gott om nätterna. Och jag är glad över att geocachingen påminde mig om naturens betydelse. 

Därför tror jag på konceptet ”skogsbad”. Vi skriver om det i vårt hälsotema. Kanske är naturen särskilt välgörande för just dig som, likt mig, glömt bort hur fantastisk den kan vara.