Krönika Publicerad 11:58, 12 juli 2022

NVP:s Anna-Karin Blom har svårt att få ihop semestervilan med alla semesterplaner, ett pussel som stressar, men är ändå tacksam för den svenska lagstadgade modellen.

I samma stund som den här tidningen gick till tryck blev det min tur. Min tur att inte öppna datorn, svara i jobbtelefonen eller kliva in i NVP-huset vid åttasnåret varje morgon. Min tur att gå på semester.

Framför mig väntar fyra veckor för att ta det lugnt, varva ner och ge tid till återhämtning.

Det är i alla fall bilden av hur semestern ska te sig, verkligheten är en annan.

För mig finns det mycket sanning i det där uttjatade ”jag skulle behöva semester efter semestern” som man skrockar fram halvt på allvar, halvt på skämt när man återvänder till arbetsplatsen och ska summera sin semester för kollegorna.

Och det beror inte om att jag alltid har späckat schema och vidlyftiga planer. Det är pusslet i att försöka få ihop mina planer med nära och käras planer, att bestämma vad som ska göras när och vetskapen om att ansvaret för att detta ska bli fyra riktigt bra veckor — som ska hjälpa mig att orka hösten — bara ligger på mig som stressar.

Sen ska vi inte ens prata om stressen som oron över vädret kan skapa. Ingen vill väl återvända till jobbet med fyra kalla och regniga veckor i bagaget.

Men trots alla dessa vedermödor inför mina lediga veckor är jag så klart väldigt tacksam för den svenska modellen med 25 dagar lagstadgad, betald semester. Det är ett privilegium

som vi haft sedan 1978 (med undantag för åren 1991–1994 då lagen ändrades till 27 dagar) och något man kanske inte borde ta för givet. I många andra länder är det ingen självklarhet.

I Japan har man årligen rätt till tio dagars betald semester. I Kanada måste man jobba ett år för att få rätt till två veckors lagstadgad semester. Och i USA har man inte någon lagstadgad semester alls.

Sen finns det ju också länder som har rätt till mer semester än svenskarna, till exempel Kuwait och Luxemburg — 35 dagar för privata sektorn respektive 32 dagar för offentliganställda. Men den jämförelsen kan vi fokusera på en annan gång.


 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x