Krönika Publicerad 09:57, 10 februari 2021

• "Det finns ungefär lika många semmelpreferenser som det finns semmelätare", skriver NVP:s chefredaktör Hanna Bäckman

Naturligtvis ska en semla ätas med varm mjölk. Brödet ska bli härligt slemmigt och grädden ska simma runt i den ångande mjölken. Bullen ska vara fri från kardemumma, ganska liten och självklart bakad av min mamma. Locket ska glänsa av ditpenslat ägg och pudras med rätt mycket florsocker. Mandelmassan får inte vara för söt, och ska blandas upp med bullens inkråm.
Nu vet ni.

Men innan ni börjar mejla mig om att jag har uppåt hetväggarna fel: Jag vet att det finns ungefär lika många semmelpreferenser som det finns semmelätare. Och jag har, efter snart 37 genomlevda semmelsäsonger, förstått att vi som gillar hetvägg, alltså den fantastiska anrättningen semla i varm mjölk, är i minoritet.

Med andra ord, det går inte att göra ett objektivt test av lokala semlor. Testpanelens tycke och smak spelar såklart in, liksom redaktionens urval. Fjolårets vinnarsemla brukar alltid få vara med, och vi strävar efter en spridning geografiskt. Men i årets test är varken Älta, Saltsjöbaden eller Stavsnäs representerade. Det är helt enkelt ett nödvändigt ont att välja bort några bagerier — annars skulle varken tidningssidorna eller testpanelens magar räcka till.

Den här gången var det personalen på Fisksätra Folkets hus som fick provsmaka de åtta bullarna och fälla sin dom. Vilken som vann? Nej, det avslöjas inte här. Klicka på länken och kolla själv!

Och oavsett vinnare: Stöd ditt närmsta bageri, och köp några extra semlor i år. Det behöver både du och det lokala näringslivet.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x