Krönika Publicerad 09:58, 20 oktober 2021

• Den påtvingat avslappnade klädseln på Nacka företagarträff får NVP:s Jalmar Carlson att fundera över det här med uniformer

Efter en stressig morgon med strykning av skjorta och fläckborttagning på kavaj kom uniformstvånget något oväntat, och ovälkommet. Det var på Nacka Företagarträff och jag skulle fungera som samtalsledare på scen. Klart att man behövde klä upp sig något. 

Men det ansåg inte arrangören, hotellet vid Höggarnsfjärden med japanskt tema. ”Välkommen, alla ska bära denna”, sa den trevlige mannen vid ingången, och en välstruken mörkblå yukata lades i min famn. 

Det var tydligen självklart att alla vi män i kostym och kvinnor i dräkter skulle draperas i mörkblå särk under denna konferens. Sakta skred vi fram i våra morgonrockar uppför trappan i lokalerna där tidigare LO-pampar haft möten i grå kostymer. Jag mindes tillbaka till mina luciatåg.

Det skulle bjudas på frukost så jag följde efter de andra i särkarna in i matsalen. Tog för mig ordentligt av alla möjliga läckerheter tills jag upptäckte att de andra i rummet hade tofflor eller var barfota. Tänkte först ”De där företagarna går all in” tills jag — som något slags Nackas egen Mr Bean — kopplade att det fanns andra gäster än de som skulle till Nacka Företagarträff på hotellet. De som skylde sina kostymer och dräkter med yukata satt i den andra matsalen.

Trots allt detta tycker jag att idén med uniform klädsel inte så dum. På träffen fick den ner (eller upp) alla på samma nivå. 

Men visst var det lite komiskt när kommunstyrelsens ordförande skulle dela ut priser till årets företagare och alla hade dessa blå särkar. Själv fnissade jag lite. Tills jag såg mig själv i spegeln på väg hem.

Det finns ju en bra och rätt självklar tanke med uniformer. Det ska synas vilka som hör till vad, och man ska känna samhörighet med dem man jobbar, tävlar eller krigar med. Under några år runt millennieskiftet var det fritt fram för bussförarna på SL-bussarna att klä sig lite som de ville — vilket medförde tappat förtroende från resenärerna och sämre lagkänsla bland förarna. 

Vissa av våra nya skolföretag propagerar för ett visst sätt att klä sig, vilket också verkar innefatta lärarna. Att gå hela vägen, med en hyfsat enkel uniform både för elever och lärare, är dock att föredra, istället för att förbjuda vissa klädesplagg eller modeller.

För visst är det märkligt att våra idrottsklubbar, och företagen som säljer på dem nya uniformer år efter år, mer eller mindre propagerar för uniform klädsel också vid träning, medan skolorna helt står utanför detta?

Jo, jag kan tänka mig uniform för egen del. Att använda hatt med ”press” i brättet (som på 40-talet) när jag arbetar framöver är helt okej. Om alla journalister hänger på.

Jalmar Carlson

 
Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x