”Saknaden efter ett lokalt dansställe är stor”

Björknäspaviljongen i sin glans dagar. FOTO: NACKA LOKALHISTORISKA ARKIV
Krönika Publicerad 12:19, 24 augusti 2022

• NVP:s Jalmar Carlson om Björknäspaviljongen — och andra danshak i trakten som gått i graven

Jag var inte gammal, men minns ändå rätt väl när Björknäspaviljongen brann ner en septemberdag för snart 44 år sedan. Mina minnen från det klassiska danspalatset är nästan uteslutande lågorna som syntes vida omkring eftersom ”Pavven” låg på en klippa invid Skurusundet och Skurubron.

Men efterhand har man som Nackabo förstått att Björknäspaviljongen var något speciellt. 

Nacka kommun har nu hedrat minnet av ”Pavven” med bilder och historik på ett elskåp på Klintvägen. Och att höra äldre personer, som Bertil Sundberg från Lillängen, berätta gör en danssugen krönikör avundsjuk.

De som var med på 50- och 60-talen, då danskvällarna blomstrade, minns ett dansställe som var hett, dit ”alla” skulle. Folk från Nacka och Värmdö behövde inte resa in till stan för att dansa, och det var snarare så att det var tvärtom vissa kvällar. Det fanns plats för 600 par på dansgolvet och de gula Björknäsbussarna var fyllda, från och till Borgmästargatan, med uppklädda ungdomar flera kvällar i veckan — när det bjöds på levande orkester och dans.

Björknäspaviljongen var störst och kunde utan problem konkurrera med Nalen och Bal Palais i Stockholm.

Nacka och Värmdö är inte ställen som får ungdomarna att stanna hemma för att dansa och festa längre

Men ”Pavven” gick upp i rök, liksom Badholmen i Saltis. Och diskoteken som tog över efter dansetablissemangen krävde på något vis stadsmiljö, tunnelbana och nattöppna snabbmatställen.

Så för oss som växte upp senare och ville vara ute i svängen krävdes buss eller tåg in till Stockholm. Några år var det visserligen dans på Nacka Wärdshus i Ektorp, några andra år på Grand Slam i Saltsjöbaden. Någon säsong gick det att dansa i Kummelbergets industriområde, några år var Docklands i Finnboda riktigt hett, därefter klubbarna på Nobelberget — och sommaronsdagarna på Wermdö golfklubb lockade faktiskt en hel del folk från hela Stockholm. Men ändå.

Nacka och Värmdö är inte ställen som får ungdomarna att stanna hemma för att dansa och festa längre. Och det kanske är lika bra det. Ljud som många betraktar som oljud, tillhör de saker som det klagas på när det samlas många människor.

Fast den senaste tidens klart bästa dansupplevelse har jag fått långt från Stockholm. På Seglarhotellet i Sandhamn. 

Jalmar Carlson

 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x