FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Krönika

Så kopplar du grepp
om den långa vintern

Krönika 06:30 | 15 januari 2019

Jag brukar bli mätt på vintern redan efter nyår. Tyvärr, eftersom det ofta är då den riktiga vintern når Stockholm.

Det blev extra tydligt förra året när det blev snörikt under hela februari och mars. 
Jag minns att den nästan chockerande kylan kom precis i skarven när man börjat ställa sig in på att hoppa över vintern och börja räkna ner till våren. 

Först kom hopplösheten, men sedan gjorde jag som jag brukar — går ner till förrådsutrymmena i vår bostadsrättsförenings källarlokaler och ser över skidutrustningen.
Bör noteras är att jag är en enkel längdskidåkare. Jag kör tejpvalla och stakar mig fram okej, ingen skejtåkning här alltså. Men att kvällstid ge sig ut i småbackiga Nackareservatets elljusspår, nästan få känna sig ensam och glida nerför i de uppåkta spåren omgärdad av skogen, kan i de bästa stunderna vara en otrolig upplevelse.
Där och då känns det som att det inte spelar någon roll om jag är i Alperna, på något fjäll i norra Sverige eller i utkanten av ett fideikommiss i Nacka. Just då kan jag känna mig som Björn Dählie (ursäkta för gammal referens) som svischar fram på upploppet.

Hittills har vintern inte lyckats koppla något vidare grepp. Men förra veckan var det ändå så pass kallt att det gick att släppa loss snökanonerna på Saltsjöbadens nya konstsnöarena. Och i torsdags flaggade man för att gula slingan (1,1 kilometer) där kan vara körbar kommande helgen.

Nu kräver övriga skidspår i Nacka och Värmdö fortfarande vanlig snö. Men vi vet ju av erfarenhet att det oftast blir några veckor med snö varje år, och lyckas den få fäste, se då till att du har skidorna klara.

För är du en sommarhalvårsmänniska så är längdskidåkning (oavsett nivå) ett väldigt bra sätt att koppla grepp om vintern, och försöka dra nytta av den. Så ut nu och investera i ett par skidor, och vänta på att spårmaskinerna eller de största entusiasterna kör upp ett bra spår åt dig — när snön bestämmer sig för att gästspela.