"Så kan vi få ett nytt glatt 20-tal"

Krönika Publicerad 17:19, 27 december 2019

”Kommer det glada 20-talet tillbaka nu?” Frågan ställs av NVP:s it-ansvarige Daniel Höijer, när vi på julfikat på jobbet börjar prata om det nya årtiondet.

Vi är endast några dagar från att kliva in i ett nytt decennium och jag vet egentligen inte varför, men det känns stort, nästan högtidligt.

Vad väntar oss nu? Hur kommer vi att förändras, hur kommer vi se ut, vad kommer vi känna och tycka och vilka krafter kommer att påverka oss? De goda hoppas jag, men fan vet.

Förra gången det var 20-tal var det efterkrigstid och vår del av världen var ekonomiskt och kulturellt blomstrande, innan den stora depressionen kom svepande. Den här gången lämnar vi ett 10-tal som inleddes i ett gungande världsklimat till följderna av en finanskris och vars stora frihetskamper bland annat ledde till såväl krig och flyktingströmmar som terrorism.

När jag lyssnar i min närhet om tankar och känslor inför 2020-talet så är generellt de unga mer hoppfulla, medan oron är störst hos de äldre.

Det enda vi med säkerhet vet om 2020-talet är att vi allihop inte kommer bli yngre. Personligen går jag in i ett decennium under vilket jag kommer ha vuxna barn och där jag mot årtiondets slut kommer vara närmare 60 än 50. Den tanken känns svindlande och inte alls så högtidlig.

Ålder i sig skrämmer mig inte, men ohälsa gör, och ensamhet och bristen på aktivitet och tillhörighet.

I veckans tidning skriver NVP:s reporter Charlotta Westling om föreningen Guldkanten, hur de känner sig motarbetade och inom kort kommer få ett försämrat ekonomiskt stöd från kommunen i och med att tilläggsbidragen försvinner. 

Det ligger i de styrande politikernas roll att prioritera, men man får inte börja tulla på fundamentet. 

Jag säger inte att Värmdö kommun gör det, men jag säger att styrande politiker överlag och under lång tid har nedprioriterat omsorgen av samhällets äldre.

Vi behöver alla guldkant i tillvaron, inte minst de utsatta och av många sådana grupper är de äldre en. Med trygghet och vardagsglädje kommer oron att dämpas, och då kan vi få ett nytt glatt 20-tal!

  • Mathias Gurestam