FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Krönika

"Så kan Nacka bli del av OS"

Ledare 06:30 | 16 oktober 2018

I förra veckan gick det upp för oss alla att Stockholm kan bli en OS-stad. Lite bakom ryggen på politiker — och alla oss andra — har Svenska olympiska kommittén fullföljt sin ansökan om att vara en del av vinter-OS 2026. Faktum är att Stockholm lär ligga riktigt bra till hos IOK-höjdarna, mest eftersom det inte finns så många bra hugade spekulanter.

Då öppnas ju faktiskt stora möjligheter för Nacka, kommunen som ömsom fått pris för att vara en bra föreningskommun, och ömsom kritiserats hårt för sina planer på att bygga bort idrottsplatser.

Jag uppmanar därför oss alla att ta chansen att vara med i stället för att stå bredvid.
För även om SOK:s ansökan anses som genomarbetad finns det en del intressanta luckor att fylla. Bland annat skriver SOK att ishockeyn ska spelas i Globen och i en ”ishall i någon kranskommun”, samt att curlingen ska spelas i bandyhallen i Gubbängen.

Möjligheten för Nacka att få bli en riktig del av OS ligger i ett rejält hallbygge. Och att man gör det snart. Jag vet att det går att göra andra kommunala prioriteringar, men detta är ett gyllene läge för Nacka kommun.

Dels för att man ändå är på väg att bygga en ny ishall i centrala Nacka. Dels för att man i så fall kan bygga en hall som kan inhysa lite större publikmatcher för bland annat kommunens stora sport handboll. Och för att det möjligen går att få loss lite OS-investeringspengar för denna hall. Samt för att få vara en del av ett OS. För att kunna döpa hallen till Nacka Olympiahall.

Scaniarinken i Södertälje (som tar cirka 5 000 -åskådare och är relativt ny) ligger väl bäst till för att få hjälpa Globen med OS-ishockeyn, men om Nacka kan presentera en hall som kan ta, låt oss säga 3 000 åskådare kan man mycket väl bli den OS-curlinghall som bandyhallen i Gubbängen aldrig kommer att bli.

Och med tanke på att multiarenan Hovet vid Globen kommer att rivas, och att det i stället lär byggas en underjordisk träningshall i stället kommer en ny fin OS-hall i Nacka säkert behövas för mindre publikmatcher under OS-hockeyn.

Visst. Först ska vi se vart opinionen för oss. Och om politikerna i Stockholm och i den nya regeringen köper SOK:s drömmar och löften.
Men det är ingen dum idé att vara på tårna, så att inte Nackas del av OS blir som åskådare från Fredells parkering vid Hammarbybacken.