"Så kan jätteköerna bli lite kortare"

Köigt på 222:an. FOTO: LÄSARBILD
Krönika Publicerad 09:58, 16 juni 2021

• NVP:s Hanna Bäckman ser bilarna rulla i snigelfart på Värmdövägen

Köer — inte att vänta i Värmdö. Den bildtexten publicerade vi i NVP den 1 juni, i anslutning till en artikel som handlade om sommarens vägarbeten i våra kommuner. Till vår reporter hade nämligen både Nacka och Värmdö kommun uppgett att inget trafikkaos väntas i sommar, i alla fall inte baserat på inplanerade vägarbeten.

Nu blev bildtexten — som såklart var tillspetsad med avsikt — kraftigt motbevisad redan innan sommar-säsongen kommit igång på allvar. 

Tekniska problem med bommen som reglerar det vändbara körfältet vid Grisslinge medförde evighetslånga köer förra söndagen och måndagen. I onsdags blev det köigt igen efter att en cementbil välte på 222:an. Veckan före gick trafiken på samma väg långsamt sedan en älg kommit på fel sida viltstängslet (för att sedan hoppa ner från Farstabron, hemska öde). Och på Värmdövägen, som jag ser utanför redaktionsfönstret, är det under stora delar av dagen snigelfart som gäller för bilisterna, på grund av byggarbetena vid Forum och Järla.

Så, jo, köer är naturligtvis visst att vänta i Värmdö, och i Nacka. Även en busspendlare som jag måste plussa på åtminstone tio minuter på hemresan nu för tiden. Frustrerande och stressande, och då kan jag ändå luta mig tillbaka och tänka på ingenting, till skillnad från bilisterna, som måste koncentrera sig på krypkörningen.

Den i särklass mest lästa insändaren på vår sajt på sistone handlade om just detta. Den hade rubriken ”Ska det ta 20 minuter från Ektorp till Nacka IP?”, och drev tesen att Nackas politiker stoppar huvudet i sanden angående de trafikproblem som stadsbygget medför.

Oavsett om han har rätt eller ej är det uppenbarligen svårt att se till att infrastrukturen håller jämna steg med expansionen. Att tunnelbanan rullar in om nio år är en klen tröst när man har bråttom och sitter fast i en kö.

Lösningen under byggtiden? Well, med risk för att väcka viss irritation kommer jag här med några förslag, ödmjukt försedda med frågetecken i slutet: Lämna bilen hemma? Samåk? Testa att cykla, ta bussen, pendelbåten eller Saltsjöbanan? 

Nej, jag förstår, det funkar inte för alla. Men det funkar säkert för några! 

Och se, kortare köer som på beställning.

Hanna Bäckman

 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x