FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Krönika

Roliga, snygga och guldkantade arbetsplatser

Ledare 06:30 | 13 november 2018

Uppgifterna, kollegorna eller framgångar? Vad som är viktigt på jobbet varierar.

För Värmdöbon Shanthi Rydwall Menon är det avgörande att det är roligt. I bokstavlig bemärkelse. Som imitatör och komiker syns hon just nu i TV4:s humorprogram ”Mumbo Jumbo” på fredagkvällar. På kulturen berättar hon den här veckan om att det bakom skämten finns en allvarligare klangbotten, grundad i utanförskap.

För Atrium Ljungberg i Sickla är utseendet viktigt. NVP har besökt ett ”okontorigt” kontor som efter ett års ombyggnad utsetts till landets snyggaste, med glas, stål och läder i stilsäker kombination. ”Inspirerande”, ”ökad trivsel”, ”rogivande” och ”harmoniskt” är några omdömen från de som har detta som sin arbetsplats.

Fotbollsspelaren Cajsa Andersson från Älta har sin arbetsplats mellan Piteå IF:s målstolpar och den här hösten har karriären inneburit både SM-guld — det tredje raka — och en plats i landslagstruppen, som kan innebära VM-spel nästa år. På sporten berättar hon om att man aldrig ska underskatta vad ett lag kan göra tillsammans.

Men det finns också de som inte har någon arbetsplats. För de som en gång hamnat utanför arbetsmarknaden kan vägen tillbaka bli lång. NVP har besökt Youth and care i Saltsjöbaden, som sedan ett par månader erbjuder arbetsträning för de som försöker ta åtminstone ett steg tillbaka mot ett arbete. 
Rutiner, trygghet och ett social sammanhang är tre viktiga pusselbitar i något som förhoppningsvis leder till pånyttfödd arbetsglädje, engagemang och och en ny livssituation.