"Rankningar bör tas med en nypa salt"

Krönika Publicerad 12:58, 06 oktober 2020

• "För lokaltidningsredaktioner kan det bli tjatigt — men ändå sväljer vi ofta betet", skriver NVP:s Jalmar Carlson

Vilken kommun är bäst? Går det att mäta, och är det intressant?
Alla som jobbar med kommunikation eller ledning av kommuner tycker åtminstone att detta är av högsta intresse. Speciellt om kommunen går framåt i någon av de många rankningar som dyker upp.

Nackas stadsdirektör har till och med infört ett slags doktrin om att Nacka ska vara bäst på att vara kommun och det ska märkas genom att kommunen ska vara bland de tio procent bästa i alla rankningar. 
När det blir så, då får NVP veta det. Men när det går sämre för kommunen är intresset att berätta mindre. Oftast obefintligt, om inte kritiker eller opposition vaknat till. För lokaltidningsredaktioner kan det bli tjatigt — men ändå sväljer vi ofta betet.

I förrförra veckan dök det upp två rankningar i NVP:s mejlkorg; Svenskt näringslivs företagsrankning och byggkonsultbolaget WSP:s robusthetsrankning. 
Om den första, där Nacka ofta ligger hyggligt högt, men lägre än vad stadsdirektören vill, hördes inget från Nacka. Desto mer hördes från Värmdö — för att kommunen klättrat rejält, från en låg nivå till en medelplats. 
I den senare mätningen, som är svår att definiera och som alltså utförts av ett byggkonsultbolag, där det verkade vara en fördel att ligga i närheten av storstäder var topplacerade Nacka däremot på hugget.

Så kom också skolresultaten, något som ändå har reell betydelse, och som har tillräckliga statistiska underlag.  
Nackas skolor, både kommunala och fristående, lyckas att få bättre resultat och fler behöriga till gymnasiet än tidigare — trots pandemin. Det är något som politiker och tjänstemän slår sig för bröstet för. 

Men att skolresultat har en enorm betydelse inte bara för eleverna, utan också för enskilda skolors och hela kommuners rykte, gör att de numera måste tas med en nypa salt. Till och med Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson erkänner att det finns något som heter betygsinflation och att det är ett problem.

För är det verkligen rimligt att Nackas, och faktiskt hela landets, nior presterat nya rekordsiffror just våren 2020, då många lärare och elever tidvis knappt kom till skolan, då undervisningen fick skötas på nya sätt? Eller skulle resultaten blivit ännu bättre utan corona?
Och att betygen sjunkit något bland Nackas sjätteklassare, det är något man får leta reda på själv i statistikunderlaget.
Snart kommer Värmdös resultat. Om det går bra blir vi varse.