Krönika: Proppfullt på parkeringen

FOTO: LARS TEGMAN
Krönika Publicerad 09:58, 21 september 2021

• "Likt en nitisk liten självutnämnd parkeringschef man förr kunde hitta vid torg i sydeuropeiska städer, gjorde jag mitt bästa för att fördela parkeringsplatser", skriver NVP:s Jalmar Carlson

”Det märks att man är i Nacka — det är extremt många elbilar här, och stora bilar.” Några besökare från annan ort kom till Nacka och satte ord på det som liksom omärkbart händer i kommunen.
Det fick parkeringsvakten i mig att haja till. Det var stor friidrottstävling på en av kommunens idrottsplatser med massor av barn, föräldrar och släktingar på plats som trängdes tillsammans med de ordinarie hockeyspelarna och föräldrarna vid den lilla parkeringsplatsen. Jag hade fått funktionärsuppgiften att motverka parkeringskaos. 

Så likt en nitisk liten självutnämnd parkeringschef man förr kunde hitta vid torg i sydeuropeiska städer, gjorde jag mitt bästa för att fördela parkeringsplatser. I min iver att få rätt bil till rätt plats märkte jag inte hur de dök upp bakom min rygg: elbilarna. Tysta, men inte längre små och försynta.

”Vadå, är de mer miljömedvetna här i Nacka?”, frågade barnet i tävlingsdräkt som visade att de var från annan ort.
”Det handlar om pengar, och att man kan ladda bilen”, mumlade friidrottsmamman.
Solna är den kommun som har flest elbilar per invånare, men Nacka ligger inte långt efter. Skulle man mäta var det är vanligast med två elbilar per familj skulle det inte överraska mig om Nacka toppar.

Huruvida de som körde sina barn till friidrotten och hockeyn denna helg var mer miljömedvetna än andra kan diskuteras. Cykelparkeringen var inte överfull, medan bilparkeringen inte på långa vägar räckte till eftersom det oftast bara var två personer i varje bil, varav ett barn, och bilarna kändes onormalt stora. Jo, det finns statistik på att Nacka är en av de kommuner i landet där det finns flest suvar. Men då arrangören, och parkeringschefen jag, fått tillgång till skolgårdens asfaltsyta fick ändå alla plats, och ingen bötfälldes.

Att sedan den populära återvinningsstationen ligger mitt i parkeringssmeten, och att lastbilen som tömmer behållarna lyckades pricka in just denna väldigt bilintensiva förmiddag för sitt besök gjorde mitt jobb … utmanande.

Det diskuteras rätt livligt om idrottsplatser ska flyttas, och var de bör ligga. Faktum är att så länge barnen inte tränar där de bor, och då all utrustning måste flyttas, är närheten till stora bilvägar och parkeringsplatser viktigare än närhet till natur, motionsspår eller skolor. Parkeringsplatser med extra stora p-rutor och utan återvinningsstation.

 


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x