Krönika Publicerad 10:00, 28 februari 2023

• NVP:s Jalmar Carlson om stillastående köer, olyckor — och självrannsakan

De senaste veckorna har tre ­rejäla trafik­olyckor på Skärgårdsvägen, Stavsnäs­vägen och på Skurubron inneburit tvärstopp och problem — ­problem som vi nu ska bygga bort. Men gör vi ­verkligen det?

Att nya Skurubron kommer att gynna framkomligheten är självklart. Men flödet förbättras knappast ­genom en avfart på samma farliga ställe som den tidigare. Liksom flera gånger de senaste åren var det just en olycka vid avfarten till Björknäs som skapade de enorma köerna genom Nacka den 16 februari.

Stopp på Skurubron ger köer genom Nacka, som ger avstängd Södra länk — vidare blir det köer i Sickla, och köer på gamla Värmdö­vägen. Avfarten från Skuru­bron är för kort, dyker upp för hastigt, och inte sällan blir det stillastående köer som sträcker sig ut på bron. Om det blir krock, då blir det stopp, även om det är en ny Skuru­bro.
Att förbättra Grisslingerakan och förse den med fler filer kommer inte rädda oss från olyckor på vägarna längre ut. Så det lär bli lika många stopp i Mölnvik och Grisslinge hur många filer som än byggs fram till Ålstäket, när det krockas på Stavsnäsvägen eller i Hemmesta.

Så länge vi fortsätter att bila fram och åter till Stockholm, men främst runt om i våra kära hemkommuner, kommer trafikinfarkterna att dyka upp regelbundet. Att våra barn går i skolor och sysslar med fritidsverksamhet som inte finns inom gångavstånd gör att vi ­reser runt i en aldrig sinande trafikcirkus både morgon och kväll.

Efter ett trevligt föräldramöte i Eklidens skola fastnade föräldrar från Boo, Skuru, Saltsjöbaden och Älta på en parkering med en igenkorkad ensam utfart. En vacker förmiddag i Nacka strand kunde inte elever och föräldrar nå fram till den nya utbildningsnoden på andra sidan tunneln då en havererad buss stoppade all trafik på Vikdalsbron. En lite kallare och murrigare morgon vid Myrsjöskolan fylldes parkeringen på av bilar med skjutsade skolbarn, samt mopedbilar, så pass så att ingen kom ut. Ett gäng bilar från östra Sicklaön hamnade i kö på Älta­vägen en dimmig kväll då bilägarnas barn tränade fotboll en mil hem­ifrån.
Och ja. Jag var där, jag är en av de skyldiga som fastnar gång på gång. Svagt.


 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x