FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Krönika

Plötsligt börjar hon
skolan — som sexåring

Ledare 13:55 | 20 augusti 2018

 Plötsligt börjar hon skolan. I dag, faktiskt. Stor Kånkenryggsäck och fjärilar i magen. Och så den arma modern som undrar vart all tid tog vägen. Var hon inte en bebis alldeles nyss?

Faktum är att min dotters skolgång börjar ett år tidigare än den gjorde för mig. Från och med den här höstterminen blir skolplikten i Sverige tioårig och året i förskoleklass — som sedan införandet 1998 varit fri­villigt — blir obligatoriskt.
Redan som fem- eller sexåringar ska alla barn födda 2012 bänka sig i klassrummen. De ska erbjudas samma saker som sina äldre skolkamrater, så som skollunch och skolskjuts. Framför allt är tanken att deras rätt till utbildning ska stärkas. Det som tidigare kanske setts som ett övergångsår får mer tyngd, och förhoppningsvis blir det lättare för skolorna att erbjuda en likvärdig utbildning för alla elever.
Men blir det någon egentlig skillnad, då? När NVP frågar skolcheferna i Nacka och Värmdö svarar de att det knappt är någon sexåring i kommunerna som inte har gått förskoleklass de senaste åren.

Och enligt statistik från Skolverket gick hela 97,8 procent av landets sexåringar i förskoleklass läsåret 2016/2017. Det innebär, å andra sidan, att 20 000 barn under en tioårsperiod kan ha missat det första förberedande läsåret, enligt regeringens proposition. Framför allt för sådana elever är den förlängda skolplikten förstås välkommen.
Andra följder av det extra obligatoriska skolåret? Tja, Thailandsresor mitt i terminen blir svårare att få till när barnen inte får vara lediga hur som helst. Men det kan vi nog alla leva med.

Ovetande om allt detta kommer min dotter den här morgonen hur som helst att hänga av sig den stora ryggan på krok­en vid namnskylten. Måtte det bli tio goda obligatoriska år, Ingrid!