Krönika Publicerad 09:00, 24 december 2019

Hur sammanfattar man ett decennium i två kommuner? Det låter sig knappt göras. Förmodligen finns det lika många perspektiv som invånare i Nacka och Värmdö. 150 000 olika sätt att se på saken, alltså.

Mina egna minnen är ofta starkt geografiskt förankrade. Här är några platser — och händelser — från 2010-talet som etsat sig fast.

En kurva på Stavsnäsvägen. På den vägsnutten var redaktionsbilen en mycket snöig dag i februari 2015 en hårsmån från att krocka med en mötande bil, varpå jag och fotografen snabbt fick ta oss samman för att längs vindlande vintervägar på Vindö leta efter den kulle på Skarpö dit SMHI:s väderstation precis flyttat från Stavsnäs.

Den gudsförgätna platsen mellan Nacka Forum och O’learys. Där finns torgytan där jag i februari 2011 frös så mycket så att jag nästan tappade talförmågan under min intervju med författarförbundets dåvarande ordförande Mats Söderlund, som var en av ett hundratal personer som samlats för att protestera mot Nackas planer på att privatisera biblioteken. 

Värmdös kommunhus. På första våningen ligger konferensrummet där jag och fotografen vintern 2015 av en kommuntjänsteman nekades att besöka kommunens evakueringsboende för att intervjua nyanlända flyktingar, och istället fick nöja oss med att fotografera några containrar med skänkta kläder och prylar utanför Skärgårdskyrkan.

Sigfridsborgsskolan. I ett av skolhusen ligger kapprummet där jag och Ältafödda artisten Petra ”September” Marklund 2011 blev intryckta mot en vägg av ett helt hav av överentusiastiska femteklassare som sett ”Så mycket bättre” och som ville ha sin nya idols autograf.

Konsthallen Artipelag. Det är byggnaden där jag, i egenskap av Värmdöreporter och så nervös att min röst blev märkligt beslöjad, 2016 fick svara på några pliktskyldiga frågor om Värmdö kommun från
Thomas Nordegren och Louise Epstein i P1-programmet som bär deras efternamn.

Ett fint sekelskifteshus på Värmdövägen 205.  Det går även under namnet Villa Pauli och har varit min arbetsplats sedan 2008, där jag skrivit minst 3 456 artiklar och notiser (jag har räknat — så många finns i min digitala jobbmapp) och där jag och mina kollegor efter bästa förmåga har speglat stora, dramatiska, livsavgörande och helt vardagliga händelser i två stadigt växande kommuner. 

Lätt har det inte varit — men väldigt roligt. Och kommande dagar kommer vi att på NVP.se publicera vårt försök till en lite mer allmän sammanfattning av 2010-talet i Nacka och Värmdö.  

  • Hanna Bäckman