"Otålig är inte motsatsen till att vara tålig"

FOTO: SÖREN ANDERSSON
Krönika Publicerad 09:58, 26 maj 2021

• Coronaperioden har påverkat oss mycket, inte minst när det gäller väntan, skriver NVP:s Jalmar Carlson

För oss otåliga, vi som har dåligt tålamod vad gäller tid, finns det mycket att stressa upp sig över. Bara nu, under förmiddagen som jag skriver det här, kommer jag på mig själv att visa otålighetssymptom vid bokning av vaccinationstid, vid väntan på utskrifter i kopiatorn, vid svårigheter att komma på ord när man börjar få afasi, och när politiker inte svarar.

Coronaperioden har påverkat oss mycket, inte minst när det gäller väntan. Otåligheten och bristen på tålamod bland annars lugna personer har visat sig rätt ofta. En del har fått vänta på att få träffa sina släktingar i månader, andra har väntat på  att få börja sjunga eller träna. På att få träffa sina arbetskamrater.

Att saker tar tid klagas det betydligt mer och kraftigare på än att det går för fort.

Många av de artiklar vi på NVP skriver om handlar om saker som fått vänta. Och inte sällan får våra egna artiklar vänta på att publiceras. Ibland ger väntetiden fel tidsangivelser och kanske hinner saker ändra sig under tiden. Oftast är det ett problem, men inte alltid. Förra veckans artikel om seniorfotbollslagen som fanns med på sportsidorna hade ”marinerats” några veckor, av olika tidningstekniska anledningar. Den otålige reportern inser nu att förseningen kunde förlängas.

För traktens seniorfotbollsspelare, som är en ganska stor skara människor, lär få vänta ända till i höst innan serierna startar. Det måste leda till mycket otålighet att träna en hel vinter och vår och sedan inte få spela matcher. 

En annan som väntat länge, men som verkar ha tålamod, är Isak som NVP skrev om för ett år sedan. Nu, långt senare, verkar han få rätt mot kommunen i sin ansökan om ekonomiskt bistånd. Där kan man snacka om att vänta tåligt. 

Ibland blir till och med en otålig överraskad. Framtagandet av coronavaccinet gick faktiskt snabbare än vad en otålig vågade tro. I min otålighet hoppas jag att min coronasjuke vän, och alla andra sjuka, snart ska bli friska. Men å andra sidan vill man ju inte att det ska slarvas. Ingen otålighet, tack.

För övrigt är ”otålig” ett ganska svagt ord i svenska språket. Tålig är ju snarast någon som fysiskt klarar av saker utan att gnälla, men otålig är den som möjligen är tålig, men ändå inte psykiskt stark nog att klara av att vänta.

 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x