"Ortsnamn — alls ingen trivialitet"

Djuröbron. FOTO: NVP ARKIV
Krönika Publicerad 12:19, 18 januari 2022

• NVP:s Hanna Bäckman förstår engagemanget hos byalaget

Björkås eller Djurö? Eller rent av Djurhamn?
Vad tätorten på Djurö ska heta är inte helt självklart, men byalaget hävdar ihärdigt att det är fel att kalla hela det bebyggda området för Björkås. De menar att det bara är Björkåsvägens hyresområde som ska kallas Björkås, och har uppvaktat både kommunen och Lantmäteriet i ärendet. 
För att komplicera det hela ytterligare så är postorten på platsen Djurhamn … 

Det verkar inte lätt att göra rätt för de som bestämmer vad områdena officiellt ska kallas.
Att vissa platser får nya namn kan vara självklart; jag förstår mycket väl varför västerbottniska Kräkångersnoret redan på 1940-talet förvandlades till Södra Lövsele. Mer svårt att begripa är att Vreten — en tunnelbanestation och ett kontorshusområde mellan Huvudsta och Sundbyberg — nödvändigtvis skulle döpas om till Solna strand för några år sedan.

Jag vet att jag skrivit om detta förargliga namnbyte i en tidigare krönika, men jag har lite svårt att släppa det, kanske för att jag råkar bo 50 meter från området i fråga. 
Vret, som enligt SAOL betyder ”liten åker i skog”, klingar inte illa i mina öron i alla fall. ”Vreten” är ett platsnamn med karaktär. ”Solna strand” är bara vagt och trist. Namnbytet känns som en onödig och ängslig anpassning till marknadskrafterna, som säkert hellre vill associeras med glassigt strandhäng än en gammal åkerlapp.
Jag förstår med andra ord det stora engagemanget i en till synes trivial sak som ett namn på ett område. 

Och jag förstår även personalen på Björkås kök & bar, som inte skulle ha något emot att byta till Djurö — för att slippa besvikna kunder som råkat ringa fel, och nu har en kvickt kallnande capricciosa att betala för på pizzerian i Björknäs. 


 
Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x