FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Krönika

Ork viktigare
än stjärnglans

Ledare 08:17 | 14 augusti 2018

Elva lokala partier har bytt ”partiledare” inför årets val. Visst är det möjligt att någon av dem kan ge ett litet lyft, men för de allra flesta väljare tror jag Annie, Jimmie och Stefan är mer avgörande än Kristina, Thorulf och Kashayar.

Hur många av er kan ens namnge tre lokala ”partiledare”? Relativt få skulle jag gissa. För något val sedan var jag själv på plats i Sickla inför valspurten, med oss hade vi en liten tipstävling där man skulle namnge politikern på bilden. Väldigt få fick alla rätt.
Mest igenkänd var Erik Langby, M, som redan då hade varit Nackas starke man i över 20 år. Nu är han borta och faktum är att även alla andra partitoppar, förutom en, försvunnit sedan jag började på NVP för drygt 15 år sedan.
De flesta har gjort det utan att det märkts.  

Vill man bli en kändis krävs makt. Sådan makt har bara två personer just nu i våra kommuner: M-topparna Mats Gerdau och Deshira Flankör. Och med den makten kommer kritiken, för även om båda representerar sin kommuns mest populära parti kan jag garantera att de samtidigt är de som får mest skäll.
”Som kommunstyrelsens ordförande är man ansvarig för allt som kommunen har gjort och inte har gjort”, sa nämnde Erik Langby till mig en gång.

Men sitter man inte på tronen får man jobba hårt för att synas. Och även om sätten att nå väljare visserligen är betydligt fler i dag än för 15 år sedan tror jag det enorma bruset ändå gjort det svårare att nå ut. Värmdös nya KD-topp Anna Lipinskas senaste Facebook-film har visats 64 gånger sedan mars. Jag tror att vilket torgmöte som helst på andra sidan millennieskiftet slog den siffran.
Men för Annie, Jimmie och Stefan är det givetvis tvärtom.

Så när man väljer ett nytt förstanamn på den kommunala valsedeln tror jag få partier tycker att den personens individuella stjärnglans är avgörande. Internt stöd, kompetens och att personen över huvud taget orkar lägga ner det stora jobb som behövs tror jag är mer avgörande.
Ett jobb som oftast sker i det tysta.