Nya tider gör oss till norrmän

Krönika Publicerad 10:01, 15 april 2020

• Chansen att återupptäcka sin hembygd har aldrig varit större och mer tajmad", skriver NVP:s Jalmar Carlson

Som en skänk från ovan. När coronaviruset tvingar oss att bli naturmänniskor igen finns också möjligheten att få tillbaka lokalsinnet — och intresset för kartor.
I takt med att ordinarie utbud av nöjes-, idrottsoch fritidsaktiviteter ställts in — ni vet varför — har befolkningen hittat ut i skog och mark. Det är nästan som om vi blivit norrmän.

Det är visserligen bara genom uppskattning som detta går att bedömas, men även ett halvsekelgammalt öga kan uppfatta att skogen och parkerna blivit populära igen.
Chansen att återupptäcka sin hembygd har aldrig varit större och mer tajmad. Att sporta inomhus är ute. Att vandra, eller möjligen springa på hemmaplan blir med karta i hand så mycket enklare och roligare. När man är i sin egen skog är det lättare att förstå var man befinner sig på kartan, och spricker det totalt är man knappast så vilse att det kan bli farligt.

Det finns de som förknippar kartor med regniga orienteringsdagar på mellanstadiet, de som -sedermera tror att GPS kan ersätta lokalsinne. Så finns de som vet och förstår tjusningen med att kunna läsa, tolka och använda en papperskarta. Om möjligt; välj att bli den senare sorten.
Det är ingen slump att sporten orientering har flest högutbildade utövare. Det handlar visserligen, som i de flesta fall inom idrott, om sociala mönster — där familjen spelar roll, men också om problemlösning. Det är inte roligt att klanta till det för sig själv och sitt lag i andra sporter, men i orientering är det rent ut sagt förödande. I andra sporter finns det alltid någon att luta sig emot, eller att skylla på. I orientering är det du och kartan. Lungorna och hjärnan.

Nästa vecka kommer en present i NVP, något som de flesta Nackabor lär sakna i dagens GPS-samhälle. Det handlar om en (pappers-) karta över Nacka.
Våra vänner orienterarna har ritat ut kontroller på kartan, kontroller som också bör kunna hittas i skog och mark.
Och, vare sig du går eller springer kommer det att kännas som att göra mål varje gång du hittar en kontroll!
Testa!