”NVP känns mer verklig i fiktionen”

FOTO: JENNY FREJING
Krönika Publicerad 10:01, 28 september 2022

• ”Jag blir stolt över att tidningen syns i ett fiktivt sammanhang”, skriver NVP:s Hanna Bäckman

”Idiot. Jag har kollat upp i tidningen vad han heter. Jonas Härerud. Vad är det för ett jävla namn? Dessutom blev fotot skitfult. Det är taget från för långt håll, det ser plottrigt och oskarpt ut. Hur tänkte han?”

Ja, så omskrivs en NVP-fotograf i en nyutkommen bok, thrillern ”Sprucket ansikte” av Nackaförfattaren Lotta Malmhester. Som tur är finns denne Jonas inte på riktigt. Och såklart inte heller bokens huvudperson Agnes, som verkar nära ett starkt ogillande mot sin lokaltidning: ”Jag skiter i Nacka Värmdö Posten. De kommer ändå bara skriva om Doris” och ”Hennes tavlor är ju rätt uttjatade. Dem ser man hela tiden i tidningen, ja alltså i Nacka Värmdö Posten. Inte i någon annan.”

Borde vi bli förnärmade? Nja, knappast. Med tanke på Agnes omdöme, som man snart får grepp om i boken, är det nog ett gott betyg att bli sågad av henne.

Som chefredaktör blir jag snarare stolt över att tidningen syns i ett fiktivt sammanhang. Det har hänt förr. För ett antal år sedan vet jag att ett exemplar av tidningen syntes på ett köksbord i TV4:s långkörare ”Solsidan”, och mer i närtid fick min kollega skicka några tidningar till ”Sjölyckan” på samma kanal. Om den någonsin syntes i bild i den sistnämnda serien vet dock varken min kollega eller jag. 

Vadan denna stolthet? Jo, paradoxalt nog känns det som om tidningen blir mer verklig när den får ta plats i fiktionen. Då är den ett så pass etablerat inslag i folks vardag att den kan nämnas eller synas för att förstärka kopplingen till området och till verkligheten. En liten institution, något som alla Nacka- och Värmdöbor har en relation till. 

Det har jag också märkt de senaste veckorna, när jag har träffat elever på mellan- och högstadiet i samband med branschorganisationen Tidningsutgivarnas arrangemang Tidningsveckan. Eleverna i 12-årsåldern har koll på NVP. De kanske inte läser varje nummer, kanske knappt tittar i den alls. Men de vet att vi finns där — NVP är ett självklart inslag i kommuninvånarnas liv, oavsett ålder.

Det är ett privilegium som vi försöker förvalta varje vecka. Jag hoppas att ni tycker att vi lyckas. 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x