Krönika Publicerad 11:02, 28 december 2020

• Det är viktigare än någonsin att önska varandra ett gott nytt år, skriver NVP:s Hanna Bäckman

Det var året då allt ställdes på ända. Motorvägsbussen började gå på Värmdövägen. Minst 147 padelbanor byggdes i Nacka och Värmdö. En guldfärgad bro från Kina blev medieälskling och fick Slussen att stänga och Nacka stadshus att öppna för hemmajobbare.

Ja, och så var det corona. 

”Det nya coronaviruset”, som det trevande, men korrekt, benämndes i början av året, är ingen nyhet längre. Pandemin är en del av vardagen för precis alla. Alla har vi blivit mer avståndstagande, alla har vi tvingats ställa in, ställa om och ställa till det. 

När de första rapporterna om virusets framfart i Kina kom runt årsskiftet var vi på NVP avvaktande.
Jag minns att jag i februari började tänka att vi kanske skulle skriva något om det, men nej, det fanns ju inte precis någon lokal vinkel. 

Den tanken fick jag äta upp, flera gånger om. För plötsligt sa det pang, och så fanns det coronafall i Nacka och Värmdö. Kunskapsskolan i Finntorp stängde i några dagar, sedan en elev konstaterats smittad. Stängningen blev en riksnyhet. 

Sedan följde det som alla redan vet: Evenemang ställdes in, busstrafiken begränsades, det lokala näringslivet tappade kunder. Och människor smittades, människor dog, sjukvården gick på knäna. Även i våra kommuner. Några månader senare konstaterade Inspektionen för vård och omsorg att Nacka och Värmdö hörde till landets hårdast drabbade kommuner när det gäller covid-dödsfall på äldreboenden.

Att bedriva vettig lokalnyhetsrapportering mitt i denna flodvåg har varit en utmaning, inte minst eftersom vi själva på NVP inte är förskonade de negativa konsekvenserna av pandemin. 

Visst kan man hålla i och hålla ut och hallihallå, men jag har mången gång under de senaste månaderna frustrerat fått lägga tips efter tips åt sidan och inse att vi just nu inte har möjlighet att skriva om det eller det.

Så fokus har hamnat på de största frågorna. 
I Värmdö är det utan konkurrens skolnedläggningarna som tillägnats flest spaltmillimeter. 
I Nacka har vi under året satt mycket ljus på trafikproblemen som kommer av stadsbygget, liksom andra följder av det omfattande byggandet, som protesterna mot brist på idrottsytor.
I veckans papperstidning har vi gjort en genomlokal sammanfattning av det ovanliga året.

Och så, just när vi trodde att vi kunde pusta ut litegrann, brakade den andra coronavågen in under senhösten, med full kraft nu i slutet av december. Än en gång bommar nästan allt igen. Vi går rent tekniskt mot ljusare tider, men 2021 ser ut att börja lika dystert och dunkelt som det år vi nu lämnar bakom oss. 

Det verkar med andra ord viktigare än någonsin att vi önskar varandra ett gott nytt år — och att vi gemensamt ser till att 2021 blir bättre än 2020.

Hanna Bäckman

 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x