”Nu är det examen för politikerna”

FOTO: MOSTPHOTOS
Krönika Publicerad 13:47, 07 september 2022

• NVP:s Jalmar Carlson minns sina många valnätter som lokaltidningsreporter

Jag är så gammal att jag jobbade som journalist när Sverige hade treåriga mandatperioder. 1991 ägde det första valet jag bevakade som reporter rum och det senaste med tre års mandatperiod. När man väl är inne in en valrörelse som reporter är man rätt nöjd över att de nu dyker upp vart fjärde år. 

1991 var första gången som M på Värmdö gick om S. Värmdö hade, liksom Nacka redan tidigare, förvandlats från en arbetarort till något annat mer tjänstemannamässigt och Margareta Nachmanson hade visserligen lett kommunen sedan 1985, men M hade aldrig varit störst. ”Det här är en riktig sensation”, sa hon som kallades Tant Blå, på valnatten och hennes yngre partivänner korkade upp champagnen ute på valvakan.

Huruvida det var en sensation eller inte går väl att diskutera. Utvecklingen — från att en centralort med arbetarkaraktär dominerat kommunen till att allt fler utifrån flyttat in permanent i hela Värmdö förvandlade hur väljarkåren såg ut. 

Nu har visserligen majoriteten i Värmdö skiftat sedan dess, men nästan alltid med M i centrum. MP behövdes för att få ihop en majoritet senast, men samarbetet har knakat i fogarna, och nu kandiderar fyra helt nya partier till fullmäktige. Valresultatet lär bli föremål för förhandlingar veckan efter valet — eller längre.

Mats Gerdau jublade på valnatten 2018. Han kunde ha deppat över ha tappat ytterligare fem mandat från rekordvalen 2006 och 2010, men valde att se det som en alliansseger.

Industriorten Nacka (ja, Nacka var känt för exempelvis Atlas Copco och Kvarnholmens alla industrier fram till 1980-talet) hade länge ett starkt S-stöd. Vid valet 1985 gick M om som största parti. Men ända sedan 1970, då Folkpartiet faktiskt var lika stort som M, har Nacka haft borgerlig majoritet. Den utvecklingen kulminerade 2006 när M ensamt var större än hela vänsterblocket, inklusive nya Nackalistan.

Som valreporter letar man efter det som sticker ut. Förra valet var det SD som tog för sig, samt att M tappade i Nacka — men ändå: Mats Gerdau jublade på valnatten 2018. Han kunde ha deppat över ha tappat ytterligare fem mandat från rekordvalen 2006 och 2010, men valde att se det som en alliansseger.

M, som varit största parti både i Nacka och Värmdö i många år (utom 2002 i Värmdö), går till val med en allians som inte finns på riksnivå. C är här med i den borgerliga alliansen, inte på riksnivå. SD är inne i högervärmen på riksnivå, men är uteslutet i ett allianssamarbete i åtminstone Nacka.

På söndag är det examen för politikerna, och ännu en valnatt att leta vinnare och förlorare för en annan — den åttonde som valnattsreporter.

Jalmar Carlson

 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x