"Nostalgikerna håller historien levande"

Krönika Publicerad 10:04, 26 augusti 2020

• "Det är i bokform som lokalhistoria gör sig bäst", skriver NVP:s Jalmar Carlson

Att lyssna på Nackanostalgiker som Bengt Olsen (läs artikeln här) är för likasinnade underbart. Är man uppväxt, eller har bott ett tag, i Nacka är det rätt trevligt att höra om namn, platser och företeelser som leder till igenkänningsnickningar.

Att få läsa om JV Svenssons bilfabrik där det aldrig byggdes någon bil, men som är grunden till så mycket i Augustendal, känns faktiskt spännande och uppfriskande. Men också att få lära sig om konstnärer som bott och verkat i Nacka, och som kanske på något vis gjort livet lite vackrare för oss som bott här.

Under åren 1963–2008 gav Nackas kulturförvaltning ut Nackaboken. Patrioter köpte eller fick den. År efter år fylldes bokhyllor i kulturhistoriskt intresserade hem på med nya böcker. Oftast med historia och kultur i huvuddrag, men inte sällan med något speciellt tema. Bengt Olsen säger i intervjun om hans senaste bok, ”Berättelser från Nacka”, att han saknar Nackaboken.

Men när man sedan läser hans bok — som i hans fall handlar om hans delar av Nacka, delarna runt Sickla och Finntorp — inser man att han just skapat en ny Nackabok. Lagom långa artiklar om lite skiftande saker, där allt går att koppla till centrala Nacka (även om konst-nären Richard Berghs avtryck mest blev en snygg villa i Storängen).
Även nybyggarkommunen Nacka har sina egna nostalgiker och historietecknare, personer som brinner för sin hembygd och som ser till att vi andra också gör det. I Saltsjöbaden, som är den kommundel som det skrivits absolut mest om, där de fina husen finns och kända konstnärerna bodde, har Lars Westman och hans fantastiska skildring ”Till Saltsjöbaden!” en speciell roll. 

I Älta har Ragnar Lindbergs historiska intresse en viktig roll för traktens självbild. I Boo, där legendaren Anders Ronnegård skrev och beskrev trakten med bland annat dikter, är Boo miljö- och naturvårdsvänners Kerstin Lundén en av dem som tagit över för att bevaka och beskriva.
När delarna kring Henriksdal och Kvarnholmen ska beskrivas har i dag Konstantin Irina en viktig roll, när det handlar om Nackas industrihistoria går det inte att förbise Gunnar Sillén. 
Sen finns det såklart många andra. 

Det är trots allt i bokform som lokalhistoria gör sig bäst. Så entusiaster som Bengt Olsen, som skriver och ger ut en snygg bok om vårt Nacka är värda att uppmärksamma.
Om några år är det kanske din — eller min? — tur att ta över stafettpinnen att bevara minnen och beskriva vår hembygd.