Nedläggning som
känns i maggropen

Krönika Uppdaterad 06:30 21 maj 2019

I höstas fick vi veta att vår sons förskola skulle läggas ner. Barnen är för få för att verksamheten ska gå runt ekonomiskt, men lokalerna tillåter inte fler barn. Siffrorna har varit illande röda i flera år.

Föräldragruppens möten med de ansvariga blev många, långa och känslointensiva. Varför fick vi inget veta? Har ni verkligen gjort allt för att rädda vår fina förskola? Hade ni inte kunnat involvera föräldrarna, eller åtminstone informera oss om vad som var på gång, så vi haft en chans att få bra platser i kön till andra förskolor?

Inget hjälpte, naturligtvis, och i början av juli stänger förskolan för gott. Det skär i hjärtat att tänka på att vi snart sjasas bort från den plats som blivit en så central del av båda våra barns uppväxt.

Nyheten om att Fisksätraskolan läggs ner till sommaren träffar mig därför i maggropen. Det här förmedlas till föräldrarna några veckor före sommaravslutningen, då ställs de inför faktum: I höst har ni ingen aning om vilken skola era barn ska gå i (men om två år har vi tänkt att Viktor Rydberg ska öppna en ny, snajdig skola här, så ni kan ju återkomma då).

Ämnet Fisksätraskolans borttynande är inte nytt. Jag har själv skrivit flera artiklar på ämnet, bland annat när högstadiet lades ner 2012. Och skolans lokalhyra har varit ett hett diskussionsämne bland Nackas skolpolitiker längre tillbaka än så. Så det är ju ingen chock att kommunen till slut ger upp. Det kanske är nödvändigt, vad vet jag.

Men en sak vet jag helt säkert: Det är av allra största vikt att tänka igenom hur man kommunicerar ett sånt här beslut. Pressmeddelandet från kommunen kom till NVP på eftermiddagen förra måndagen. Först på måndagskvällen hölls informationsmötet för vårdnadshavarna.

Det kanske inte är så jättetaktiskt att låta informationen komma ut i media innan man pratar med dem det berör. Och det ser heller inte toppenbra ut att föräldrarna får beskedet efter att skolvalen inför hösten genomförts.

Jag hoppas att det ordnar sig snabbt med nya skolplatser för familjerna och att barnen finner sig till rätta på närliggande skolor och förskolor. Vår son börjar i augusti på en ny förskola, som faktiskt ligger närmare vårt hem och som har en fantastiskt fin och stor gård. Så det ska nog bli bra. Men vårt förtroende för huvudmannen för förskolan som snart inte finns längre har mer än naggats i kanten.

Så man kan ju bara föreställa sig vad en och annan Fisksätrafamilj tänker om Nacka kommun just nu.