"Naturen vs utvecklingen — en växande problematik"

FOTO: JENNY FREJING (ARKIV)
Krönika Publicerad 10:00, 24 mars 2021

• "Även om man är för samhällets utveckling kan man ju dela oron över vad byggtakten får för konsekvenser", skriver NVP:s Hanna Bäckman

Det var en rätt ojämlik och obekväm situation som uppstod förra tisdagsmorgonen utanför kommunhuset i Värmdö. En mot tio. Kommunalrådet Kristina Lång mot arga miljövänner, som protesterade mot byggplaner i ett naturkänsligt område i Brunn.

Politikern, på coronabehörigt avstånd från sina kritiker, fick ta emot och svara på ganska hårda ord innan hon hastade in för att komma i tid till mötet där frågan skulle behandlas.

Å andra sidan: Ilskna repliker från uppretade invånare är smällar man får ta om man är högst ansvarig för planfrågor i en kommun.
Det fick även Gunilla Grudevall-Steen, kommunalråd i Nacka, erfara i förra veckan, när det allmänna jublet över två nya fotbollsplaner på kyrkans mark i Boo förbyttes i vass kritik från miljöorganisationerna.

Precis som i fallet Brunn gäller oron att en av Stockholms gröna kilar — Nacka-Värmdökilen — ska försvagas, alltså att de sammanhängande grönområdena ska bli mindre sammanhängande. Kerstin Lundén i Boo miljö- och naturvänner säger att fotbollsanläggningen ”oåterkalleligt skulle ödelägga detta område”.

Just det där ordet, oåterkalleligt, ger mig kalla kårar. För även om man är för samhällets utveckling och positiv till att få nya grannar och fler fotbollsplaner och bättre kommunikationer och sushiställen runt knuten, kan man ju samtidigt dela denna oro över vad byggtakten runt omkring oss får för konsekvenser på lång sikt.

För tillfället är det köigt och kaosigt här utanför fönstret på Värmdövägen, på grund av byggena vid Nacka Forum. Men det är trots allt bara en tillfällig olägenhet. Vad det innebär i det långa loppet att en massa träd har strukit med i området, att asfalten och betongen brer ut sig, det är en större fråga. En fråga som, tillämpad på andra områden i Nacka och Värmdö, kommer att fortsätta engagera invånarna — och vålla kommunpolitikerna en hel del huvudbry framöver. 


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x