"När vi nästan krockade på Stavsnäsvägen"

FOTO: MOSTPHOTOS
Krönika Publicerad 10:02, 01 december 2021

• Håll tummarna för att politikerna och myndigheterna prioriterar dessa bokstavligt talat livsviktiga frågor, skriver NVP:s Hanna Bäckman

Det var februari och snön bara vräkte ner. Jag och fotografen var på väg ut på uppdrag: Vi skulle först göra ett reportage om SMHI:s väderstation, som precis flyttats från Stavsnäs till en kulle på Skarpö, och sedan vidare till Gustavsberg och träffa deltagare i integrationsprojektet Kompis Sverige.

Tajt schema, alltså, och lång väg att tillryggalägga i den lilla, lilla Skodan som då var vår redaktionsbil.

Detta klena fordon hade inte mycket att sätta emot vädrets makter. Det blev vi varse ganska snabbt. Fotografen körde lugnt och försiktigt på Stavsnäsvägen ut mot Djurö, i den tilltagande snöyran.

Och så hände det. Friktionen under däcken bara försvann i en liten nedförsbacke i höjd med Hovnorssjön. Det kändes som om bilen svävade två centimeter ovanför vägen, medan den i en graciös piruett gled över i mötande körbana.

Av en lycklig slump var det inget annat fordon där just då. De bilister som kom från Stavsnäshållet såg vad som hände, och hann bromsa i tid. Kollisionen uteblev. Däcken fäste. Fotografen kunde köra bilen åt sidan en bit bort, där vi försökte samla oss.

Ingen skada skedd, alltså. Men händelsen var tillräckligt otäck ändå. Den ilande och isande känslan av att vara helt i slumpens händer — jag minns den i detalj trots att det gått snart sju år sedan den där februaridagen, och jag vill aldrig känna den igen.

Men tyvärr var det just vad busspassagerarna, liksom förarna till både bussen och bärgningsbilen, fick uppleva under förra måndagens svåra olycka på samma väg. Och den händelsen har i sin tur föregåtts av över 100 trafikolyckor med personskador som följd på Stavsnäsvägen de senaste tio åren, visar statistik som NVP begärt ut.

Nu, liksom tidigare, höjs många röster för att vägen måste bli mer trafiksäker. Men det är så klart inget som görs i en handvändning.

Till dess: Ta det lugnt på vägarna. Använd bälte i bussen. Och håll tummarna för att politikerna och myndigheterna prioriterar dessa bokstavligt talat livsviktiga frågor.

Hanna Bäckman
 
Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x