Krönika Publicerad 09:55, 14 april 2021

• NVP:s Jalmar Carlson fascineras över smeknamnen – och föreslår några nya

Då jag alltid fascinerats över snygga klubbmärken har jag hållit Ingarös nygamla, det med vargen, högst bland de lokala föreningarna. Inte bara för att det påminner om det klassiska engelska Wolverhamptons (Wolves), utan för enkelheten och symboliken.

För märkets motiv kommer sig tydligen inte bara av att det synts vargar på Ingarö i alla tider, utan också av att Ingaröborna långt tillbaka i tiden kallats för just vargar.

Första gången jag lärde mig om att folk på öarna hade egna smeknamn var när jag hörde om striden mellan Äpplarös tuppar och Svartsös grisar. Men vidare efterforskning visar att befolkningen på de flesta större öar i skärgården har fått egna, mer eller mindre smickrande, smeknamn.

Vad sägs om Värmdös kalvar? Eller Sandhamns dansdockor, Runmarös lodjur, Nämdös rävar och Möjas bockar?

Även skärgårdsöar med lite mindre befolkning har smeknamn på de som bor där. Gällnös råttor tillhör de mindre trevliga, Hjälmös gäss är lite bättre, medan Lådnas munkar framstår som lite mystiska, då det knappast funnits något kloster på ön.

Inte för att det finns anledning att göra nya idrottsklubbmärken med grisar, gäss och lodjur på dessa öar som ofta inte har egna idrottsföreningar, men lite kittlande vore det ändå med en yster kalv som rusar fram i Värmdö IF:s klubbmärke.

En naturlig övergång blir då att fråga sig vad invånarna i Nackas olika delar kan kallas, med skärgårdsbefolkningens lite humoristiska anslag.

Eftersom Älta betyder ungefär ”svansjön” på gammalsvenska är ju det ganska givet vad befolkningen i de södra kommundelarna ska kallas — och svanen som symbol används faktiskt en hel del i Älta.

Sicklaöns befolkning kan väl få vara bävrar? Knegare som river och bygger nytt, lite bångstyriga och krångliga att få kontroll över.

På andra sidan Skurubron har vi Boo-borna. Om man har väldigt närsynta — eller rejält långsynta historiska — glasögon känns ju ormar naturligt. Namnet Orminge fanns fram till 1600-talet, men försvann och glömdes bort, tills det återuppstod vid tågvagns- och sockerbitsbyggena på 70-talet. Nu förknippas inte ormar till något positivt alla gånger. Men det gör ju knappast Svartsös grisar eller Gällnäs råttor heller.

Kvar finns då Saltsjöbaden och Fisksätra. Då Fisksätra heter vad det heter, och Saltsjöbaden alltid förknippats med vatten och då den tidigare köpingen hade en fisk i vapnet föreslår jag härmed (glada) laxar för de som bor i sydöst.

Fisksätra IF:s klubbmärke har redan fått in en fisk (en haj?), men visst skulle en lekande lax göra Saltsjöbadens IF:s stilrena klubbmärke med havsvågor lite gladare?

 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x