FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Hilding

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
21 februari 2019

Krönika

När jag slog ut Borås
färdtjänst — i sömnen

Krönika 06:30 | 12 februari 2019

Nu är det dags för er ungdomar att söka sommarjobb i Nacka och Värmdö. Ta nu chansen!

Jag upplever att de flesta vuxna fort-farande har starka minnen från de första jobberfarenheterna. Säkert för att man träder in i en ny värld man bara betraktat på avstånd, och för att bilden att vara vuxen och ”gå till jobbet” sällan överensstämmer med verkligheten.
Jag har flera minnen och tänkte bjuda på ett. Jag hade fått sommarjobb på beställningscentralen för färdtjänst i Borås. Mitt jobb var att lyfta luren och ta emot beställningar från färdtjänstkunder och skriva in resorna i systemet.

För en ung studerande med oregelbundna sovvanor var det uppförsbacke att börja klockan 05:30 på morgonen. Som tur var fanns det höga skärmar som avgränsade skrivborden från varandra, vilket gjorde att man mellan telefonsamtalen kunde fulvila lite — det vill säga stänga ögonen och försöka se ut som om man tänkte.

Men en förmiddag råkade jag nicka till framför datorn med armbågen på mellanslagstangenten. Efter en kort stund vaknade jag till av att datorn började väsnas. Jag tittade på skärmen som hoppade och blinkade.
Chefen i andra rummet reagerade: Grändeby, vad händer?
Datorn krånglar, svarade jag.
Skärmen slutade efter ett tag att väsnas och blinka. Men efter ett tag hör jag chefen igen, högre den här gången: Grändeby, vad har du gjort!?

Det visade sig att min armbåge råkat göra 50 beställningar till en adress, och att samtliga taxi- och färdtjänstfordon ute i trafik fått sina rutter omprioriterade och nu var på väg till området. När jag ringde upp kvinnan på adressen för att förklara läget, fick hon samtidigt klargöra för en ständigt växande — och pausrökande — skara taxiförare utanför hennes bostad: ”Jag har bara beställt en bil!”

Under tiden fick min chef uppgifter om att det fortfarande rörde sig en ”konvoj av taxifordon” på väg mot adressen, samtidigt som vi på färdtjänst och andra taxibolag fick hantera arga kunder som undrade var deras bilar tagit vägen.
I sömnen hade jag alltså lyckats få hela färdtjänst- och taxitrafiken i Borås ur spel. Men så här tjugo år senare, hade jag inte velat vara utan minnet.