"Någon måste fatta besluten — och ta smällen"

Krönika Publicerad 09:39, 16 december 2020

• ”Man kan inte anklaga de styrande politikerna i Värmdö för att stryka sina kommuninvånare medhårs”, skriver NVP:s Hanna Bäckman

Flera förskolor och en skola läggs ner. Konsthallen privatiseras eller stängs. Den kommunala hemtjänsten kan försvinna. Och förslag om att avveckla Gustavsgården lades fram utan dialog med pensionärerna. 
Man kan inte anklaga de styrande politikerna i Värmdö för att stryka sina kommuninvånare medhårs precis. 

Den senaste tidens förslag och beslut om bland annat ”omlokalisering” av förskolor, nedläggning av Munkmoraskolan och ö-skolornas högstadium, att avskaffa Lagen om valfrihet inom hemtjänsten och att försöka få en extern aktör att driva Gustavsbergs konsthall har inte fallit i god jord hos alla. Konsthallsfrågan engagerar stort hos branschfolket, skolfrågan är stekhet bland Värmdös föräldrar och elever och fackförbundet LO gav nyligen kommunstyrelseordförande Deshira Flankör, M, det föga smickrande priset ”Årets känga” för hemtjänstplanerna och för besparingar inom äldreomsorgen.

Nu går dessutom pensionärsföreningarna i kommunen ut och kritiserar att förslaget om nedläggningen av Gustavsgården inte har föregåtts av den utlovade dialogen med de berörda äldre invånarna. 

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Vad skönt det är ändå att man inte är kommunpolitiker. Man kan tycka vad man vill om ovanstående beslut och förslag — även jag har en och annan åsikt. Men det är på något plan beundransvärt att vissa människor frivilligt ställer sig bakom, till och med blir ansiktet utåt för, idéer som de på förhand vet kommer att reta gallfeber på många potentiella väljare. Det krävs mod, ork och kämpaglöd. Och det är mer än vad jag kan påstå att jag innehar just nu, i polarmörkrets och pandemins tidevarv.

Politikerna i fråga går å andra sidan inte lottlösa ur kritikstormen. Vid sidan om makten och härligheten de rimligen känner när de får fatta så pass stora och övergripande beslut, så får de ju även klirr i kassan. Nämnda Flankörs månadslön låg 2019 på drygt 80 000 kronor. 
Så man kanske inte behöver tycka synd om sitt kommunalråd. Men man kan ju sända hen en tanke när debattstormen river som värst. Någon måste ju göra prioriteringarna och fatta besluten. Och sedan vara beredd på att ta smällen — om två år är det val.


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x