FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Krönika

Nackabo vittnar om
verkligheten i akutvården

KRÖNIKA 14:59 | 02 oktober 2018

Om betyg, ett yrkesliv i akutvården och en rymdresa som tar avstamp i barns utsatthet.

Efter betygen i nian är valet till gymnasiet första gången som unga väljer riktning inför vad som ska bli ett långt yrkesliv.
De flesta av Nackas och Värmdös nior har förbättrat sina möjligheter att välja gymnasium i år jämfört med tidigare, visar ny statistik från Skolverket. De enda som får lägre betygen än förra året är pojkarna i Nacka.

Yrkeslivet kan innebära mycket, och kanske kan dagens unga få hjälp i yrkesvalet av att läsa Nackabon och sjuksköterskan Josefin Wikings nya bok om vad det egentligen innebär att arbeta i akutvården. Det är ett berikande liv på många sätt, samtidigt som det innebär många utmaningar, berättar hon i en intervju. Och tv-seriernas dramatiseringar skildrar något som är ganska långt ifrån verkligheten, enligt henne.

En dröm för andra kanske är ett spektakulärt yrke, som astronaut. Ältabon Henrik Ståhl ger i den nya filmen ”Ensamma i rymden” dock en inte alldeles ljus bild av vad som skulle kunna hända den som lämnar planeten i ett rymdskepp. Han berättar på kulturen om hur den  uppmärksammade filmen lyfter frågor om utsatthet och relationen mellan barn och föräldrar.
Några veckor efter valet tar den kommande mandatperioden form lite i taget. Fisksätrabon Hadia Mian hade ett så starkt stöd på hemmaplan att personkryssen ger henne en plats i fullmäktige.  Men hur en majoritet ska bildas av partierna i Värmdö är fortfarande oklart.