"Musiktemplet lever upp igen"

FOTO: JENNY FREJING
Krönika Publicerad 09:59, 12 maj 2021

• Jalmar Carlson om minnen från Nacka aula

Det finns få platser där jag sovit så gott som i Nacka aula. 
Men det är inte därför beskedet att Nacka kommuns kulturnämnd ska satsa på Nacka aula (och ett nytt konst- och bibliotekscenter) gör att jag vaknar till.
Det handlar om Nackas nutidshistoria, det handlar om att Nackas kanske bästa offentliga byggnad ska väckas till liv och det handlar om akustik.

Som elev på Nacka gymnasium fick man faktiskt rätt ofta möjlighet att skriva stora prov, så kallade ”salskrivningar”, i Nacka aula. I den majestätiska -salen skulle man räkna matte, göra språkprov, eller skriva uppsatser. Ofta ganska länge. Då somnade jag varje gång.
Det berodde på trötthet, på snabbhet (jag var alltid färdig alldeles för tidigt, men vågade inte lämna omgående), men också på trygghet.
För dofterna, ljuden, ljuset och stämningen i Nacka aula kändes som hemma.

Det var där, långt bak och högt upp, jag suttit av oräkneliga stora konserter med Nacka orkesterförening där min pappa spelade genom åren. Det var där jag hörde och såg stora svenska stjärnor, vars autografer man nu kan se på tavlor i foajén. För oss som kan tyda autografer och känner till lite om svensk akustisk musik är det fantastiska tavlor.
Det var där jag somnade gott och tryggt som barn, ofta bredvid min mamma som också hade lätt för att somna till musik.

Nacka aula är en overkligt fin byggnad och magisk musikalisk plats, men som redan från början hamnade på en märkligt undanskymd plats i kommunen. 

Den byggdes under den period i mitten på 1900--talet då Nacka kommun tydligt bestämde sig för att bli en betydande musikkulturkommun. Nacka musikskola — länge bland de bättre i landet — hade hög status bland politiker, musiker och elever. Och Nacka aula var arenan där musiken övades in och framfördes. När även en ung violinist som jag fick sitta med i de stora ungdomssymfoniorkestrarna var det nästan lite för bra. Flera av de jag spelade med blev proffsmusiker. Många inte. Men vi var flera som fick känna aulans magi och musikens kraft och skönhet. 

Nu ska tydligen aulan få tillbaka sin glans. Det var på tiden.
(Sen sover jag väldigt bra i kyrkbänkar också, men det är en annan historia.)


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x