Krönika Publicerad 10:00, 05 juli 2022

• NVP:s Anna-Karin Blom om första erfarenheten av arbetslivet och att tjäna egna pengar

Mitt första sommarjobb var på ett av kommunens äldreboenden. Jag hade precis gått ut åttan och fick platsen tack vare kommunens feriejobbsgaranti. 

I tre veckor började jag klockan 07.00 varje morgon och ägnade dagarna åt att hämta matvagnar, servera måltider, koka kaffe, bre smörgåsar, städa och hjälpa till med lättare omvårdnadssysslor. När klockan blivit 16.00 var arbetsdagen över och jag fick cykla hem igen. 

Jag vill inte säga att jag jobbade hårt, men vill heller inte kalla det för tre glassiga veckor, speciellt inte för någon som nu fick sin första erfarenhet av arbetslivet. Flera av mina kompisar tyckte dock att jag hade dragit en vinstlott som fick ”rasta pensionärer” hela dagarna samtidigt som de satt på knä i kommunala rabatter och rensade ogräs i stekande sol.
Men trots att jag slapp ogräsarbete i tre veckor minns jag att jag tyckte att det var skönt när tiden på sommarjobbsperioden var över. (Den känslan toppades dock när lönen betalades ut — trots att det handlade om 46 kronor i timmen.)

Jag kan tänka mig att de 27 Nackaungdomar som jobbar med festivalen Wallsteet Stockholm tänker annorlunda, att de inte längtar lika mycket tills de har jobbat färdigt. Deras kommunala sommarjobb innebär nämligen att vara konstnärer och skapa konst som ska bli en del av festivalen (läs artikeln här).
”Det här känns inte ens som ett sommarjobb” och ”Det är så kul att bara få vara kreativ hela dagarna” är två röster om sommarjobbet. Det var inte meningar jag yttrade om mitt första sommarjobb.

Men oavsett vilka känslor man känner för det första sommarjobbet tror jag att det gör nytta. Framför allt för arbetsmoralen, men också för tillfredställelsen i att för första gången tjäna egna pengar.


 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x