Krönika Publicerad 10:02, 04 januari 2023

• NVP:s Jalmar Carlson om en tokig Ebbot och Mercedes-bilar med nycklarna i låset

Vi är många som har minnen av är Fabrikörs-villan i Nacka strand. Nu vill ägaren av huset ha hjälp att få in minnesbilder från huset inför det byggs upp igen.

Jag ska härmed ge mina bidrag från platsen som i dag kallas Nacka strand, men som för många av oss lite äldre också har burit namnet Augustendal.

När jag började högstadiet kom det in nya bekantskaper för oss killar från Skuru. Killar och tjejer från andra delar av Nacka, dels i skolan, dels i idrotten. En av våra nya lagkompisar bodde i arbetarlängorna i Augustendal, där fabriksarbetarna fick hyra. Hans föräldrar jobbade på Philipssons bilfabrik — det märktes inte minst genom att hans pappa hade den absolut största bilen i laget, en grön Mercedes. Annars var det rätt påvert i området.

På 80-talet stod där nymonterade Mercedes-bilar på kajen. Med nycklarna i, för att det skulle gå snabbt och smidigt att lasta dem på båtar.

Fast om man klättrade ner förbi ett par stängsel, förbi den oanvända Fabrikörsvillan, kom man ner till den stora kajen, den som Pefab äger i dag, med restauranger, padel-banor, skolor och en olovlig pontonbrygga. På 80-talet stod där nymonterade Mercedes-bilar på kajen. Med nycklarna i, för att det skulle gå snabbt och smidigt att lasta dem på båtar. Jo, vi testade att köra de där stora lyxbilarna, för under de tider på nätterna som det inte låg några fraktfartyg vid bilkajen var det oftast obemannat.

Några år senare, då Philipsson dragit sig tillbaka och blivit fastighetsbolaget Arcona och hela Augustendal och kajen börjat förfalla, hamnade jag på en märklig fest just nedanför Fabrikörsvillan.

Någon kände någon som visste att det utgick en båt från Skeppsbron till gamla bilkajen och i en gammal lokal vid vattnet skulle det bli fest. Och det blev det. 

Där fanns för mig nya bekantskaper som ett band som hette Union Carbide Productions med den tokige göteborgaren Ebbot Lundberg på sång. Det var första gången jag var på något slags svartklubb — och definitivt enda gången i Nacka. Platsen hade ingen bilförbindelse vid den tiden, och festen störde knappast någon, utom möjligen på Djurgården. Så det festades på rätt rejält.

Det var säkert meningen att man skulle ta båten tillbaka, men eftersom jag tyckte att jag var i hemtrakterna, jag bodde i Finntorp då, trodde jag att det skulle gå fint att spatsera hem i vinternatten. Fel. 

Det är långt och backigt till Finntorp från Augustendal.

Så mina minnen från Fabrikörsvillan är både festliga och jobbiga. God fortsättning.

Jalmar Carlson

 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x