Krönika Publicerad 13:41, 09 november 2022

• "Vad som är viktigast — att det startas och drivs många företag i vår trakt, eller att de som driver företagen inte känner att samarbetet med respektive kommun är perfekt?" Det frågar NVP:s Jalmar Carlson

Som man frågar får man svar. Om man låter företagare, eller andra, få svara på om saker kan bli bättre tycker alla, så klart, det. Något vi vet är att rankingar också ska tas med en nypa salt.

När tungviktaren Svenskt Näringsliv visar att näringsidkare i Nacka och Värmdö rankar kommunerna som högst mediokra i en attitydundersökning blir det oro i leden. Nacka har som mål att vara bland de bästa i alla rankingar, och Värmdö hänger på.
Nackas högste politiker ska nu regelbundet besöka företag, det ska arrangeras frukostträffar och ”workshops” både i Nacka och Värmdö, och lokaltidningen frågar vad som kan förbättras (läs enkäten här).

Men samtidigt växer antalet företag i Nacka och Värmdö, åtminstone de små. Nacka har 15 000 företag, Värmdö 6 600. Alla går inte bra, alla ger inte tillväxt och arbetstillfällen, men de har startats av en anledning, oftast med förhoppning om att ge någon sorts avkastning i pengar, lycka eller samhällsnytta.
Så man kan undra vad som är viktigast? Att det startas och drivs många företag i vår trakt, eller att de som driver företagen inte känner att samarbetet med respektive kommun är perfekt?

När jag arbetade för en annan tidning och bevakade ett par andra kommuner så skapade företagsklimatsundersökningen från Svenskt Näringsliv rabalder ett år. Den ena kommunen och dess näringslivskontor fick rekordlågt betyg, den andra lite mindre grannkommunen rankades betydligt högre. Men det inte företagarna eller Svenskt Näringsliv tänkt på var att det var samma näringslivskontor som arbetade åt båda kommunerna. 

Vad kommunerna kan göra för att förbättra näringslivsklimatet i nästa års enkät ges det svar på i veckans NVP. Men det är mycket annat än kommunerna som påverkar. Företag som etableras i Nacka och Värmdö har inte sällan Stockholmsregionen, Sverige eller hela världen som marknad. Och den som startar och driver företag i vår trakt gör det för att de råkar bo här, inte nödvändigtvis för att Nacka och Värmdö är bästa stället för företaget.

Att se till att behandla myndighetsfrågor snabbt och korrekt samt att se till att chefer och kontor är tillgängliga är viktigt. För det är anmärkningsvärt att Nackas nye näringslivsdirektör frågar sig: ”Vad är det som gör att Nacka kommun uppfattas bättre på att leverera service av medborgarna än företagen?”
Att han inleder sitt nyhetsbrev i november med frasen: ”Hösten är i full blom …” visar att han inte är miljödirektör. 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x