FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Krönika

M straffades – nu
behövs hela Alliansen

Ledare 12:38 | 10 september 2018

Under kommande mandatperiod blir det samarbete på riktigt – om inte alla fyra partier håller ihop finns ingen majoritet. Ett sådant brett stöd har Moderaterna inte behövt på väldigt länge.

Alla dynastier rasar förr eller senare. Moderaterna i Nacka behåller visserligen makten och är klart största parti, men stödet från väljarna är det svagaste sedan 1976. Den enda trösten är att de nu för tiden är betydligt större än Socialdemokraterna, som också backade i årets val, och att Nackaborna faktiskt gav partiet fler röster i kommunalvalet än i riksdagsvalet. 

Varför gick det som det gick? Är det striden om idrottsytorna, den ständiga utbyggnaden eller att väljarna har uppfattat Nackamoderaterna som för dominerande?
Jag lutar åt det sistnämnda. 

Jag tror många tycker att för mycket fokus ligger på de Nackabor som ännu inte flyttat hit, och för lite på dem som redan bor här. För ett konservativt parti är en sådan uppfattning tuff att hantera. 
Nacka har skötts som ett väloljat företag och kanske har det till slut gått lite för fort. När det ”blåa tåget” gick som bäst hade Moderaterna nästan egen majoritet i kommunfullmäktige, både i valet 2006 och 2010 var de uppe på 29 mandat. Nu har de tappat tio mandat jämfört med guldåren.

Varför skriver jag bara om Moderaternas Nacka? Kommunen har ju trots allt styrts av en allians. Ja, visserligen, men väljarna verkar inte se det på det sättet. Inget annat av de styrande partierna har straffats av väljarna, undantaget Liberalerna som backat marginellt.
Men under kommande mandatperiod blir det samarbete på riktigt – om inte alla fyra partier håller ihop finns ingen majoritet. Ett sådant brett stöd har Moderaterna inte behövt på väldigt länge.
Det betyder mer makt för C, KD och L. Det betyder också mer ansvar.

I Värmdö blir samarbete en än större fråga. M-ledaren Deshira Flankör kunde inte uttala sig om hur Värmdö skulle styras på valnatten. När det preliminära valresultatet var klart hade Alliansen tappat sin majoritet – men de poströster som räknas på onsdagen kan tippa tillbaka övertaget. Annars lär läget bli som i riksdagen. Ovisst och utdraget.