Ljusglimtar trots dystra rapporter

Krönika Uppdaterad 06:30 04 juni 2019

Bryr man sig om äldreomsorgen eller skolan — vilket jag tror de flesta gör — då har inte NVP:s Värmdöbevakning varit så upplyftande de senaste veckorna.

Turerna kring krisdrabbade äldreboendet Gustavsgården blir allt spretigare. Nu har till och med föreningen Guldkanten dragits in i de politiska utspelen, trots att det enda föreningen gör är att försöka sprida lite glädje bland de äldre. 

Nyligen har vi rapporterat om att underskottet i Värmdös kommunala skolor var så pass stora, att utbildningsnämnden tvingades sätta in ett extramöte och besluta om ett sparpaket på 16 miljoner kronor — bara i år. I skuggan av nedskärningarna skriver vi i veckans tidning om att det i Värmdö går 132 elever per högskoleutbildad fritidslärare, vilket gör Värmdö till en av de sämsta kommunerna i landet på den punkten.

Å andra sidan — som motvikt till den trista rapporteringen — finns det så mycket bra som görs. Viks skola i Värmdö har, trots bristen på grundlärare mot fritidshem i hela länet, fem fritidslärare med akademisk examen. Trots knappa resurser är rektor och lärare väldigt stolta över sin fritidsverksamhet, och de betonar varför lärarrollen är så viktigt.
– Vår roll är avgörande, vi ser barnen hela dagen och jobbar mycket med mjuka värden, berättar läraren Tina Byheden Bäckström, för NVP.

Det görs så mycket bra av personal i skolor och äldreomsorg varje dag. En annan viktig samhällsfunktion — föreningslivet — förtjänar också beröm. Tänk vad mycket nytta de gör för barn och gamla, oftast helt ideellt.

I förra veckan skrev vi om gåfotboll som Ingarö IF arrangerade för seniorer. När NVP var på Ingarö IP hade noll deltagare dykt upp, men föreningen trodde att den nya företeelsen behövde sätta sig innan de skulle bli fler. De skulle kämpa på.
När jag ringde upp Guldkantens ordförande Bo Svensson för att få en kommentar till att de anklagats för att vara en bidragande orsak till oron på Gustavsgården, berättade han att han hängde på Ingarö IP, där de spelat gåfotboll (gruppen har redan växt!).
Sedan undrade han hur politikerna tänkt när de kopplade allvarliga incidenter på Gustavsgården till deras verksamhet.
– Vi på föreningen är lite ledsna och förvånade.

Jag förstår reaktionen. Den politiska analysen om föreningen kändes lite felriktad.