Låt skolan ta hand om idrotten

FOTO: SÖREN ANDERSSON (ARKIV)
Krönika Publicerad 12:16, 11 november 2020

• "När det tränas för att konkurrera istället för att må bra och ha roligt är det lätt att tvivla", skriver NVP:s Jalmar Carlson

”Jag tvivlar på idrotten”, skrev författaren och debattören Ivar Lo-Johansson i en pamflett 1931. Det handlade om målet med idrottandet, om professionalisering och tävlingshets.
Jag som spelar, är aktiv tränare, som ännu betraktar mig som sportjournalist och som också gjort kommunala idrottsutredningar, skriver samma sak 90 år senare. Jag tvivlar.

När inte alla kan vara med på samma villkor är det liksom ingen idé. När utredningar, inbetalningar, tält, uttagningar och fler och dyrare träningstider går före lek, kamratanda och motion blir sportandet mindre relevant. När det tränas för att konkurrera istället för att må bra och ha roligt och när klubbar och idrotter motarbetar varandra är det lätt att tvivla.

En ny behovsutredning av fotbollsplaner i Nacka är färdig, beställd av gruppen ”Rädda Nackaidrotten” och partiet Nackalistan — i ett försök att förmå ledande politiker att bygga fotbollsplaner i ungefär samma takt som man bygger stad (läs mer på sidan 19).
Utredningen visar att det saknas fotbollsplaner: Åtta i dag och minst 15 om 20 år.
Förutsatt att vi anser att ännu många fler ska spela fotboll, och att de ska spela oftare, helst året om, på konstgräs.

Egentligen borde det inte behövas några behovs- eller kapacitetsutredningar för idrott. Hallar och planer borde finnas där skolor planeras och byggs. Och om man antar att planer, hallar och anläggningar finns vid skolorna är det väl lika bra att skolorna tar hand om ungdomsidrotten fullt ut? Som i USA och i Storbritannien.

För oss som växt upp med den svenska idrottsrörelsen känns det främmande, men ju mer jag tvivlat på idrotten här hemma under de senaste åren, desto fler fördelar ser jag med det amerikanska skolidrottssystemet. Att träna under eller direkt i samband med skoldagen i hallar och anläggningar under ledning av utbildade lärare eller fritidsledare låter väl bra? (Det gäller även kultur, då aulor och matsalar finns tillgängliga i skolor, för teater och musik.)
Även skolorna skulle vinna på att profilera sig som den där man kan spela handboll eller fotboll   eller ishockey, eller vad nu marknaden barn och föräldrar vill ha.

Att centrala Nacka har betydligt fler stora skolor än fotbollsplaner syns i ”Rädda Nackaidrottens” utredning. Samt att Nackas skogsområden, Erstavik (Källtorp) och Velamsund, inte har något behov av planer — det bor ju ingen där, och det finns ingen skola där.


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x