"Skotten mot Einár ekar över kommungränsen"

Hammarby sjöstad, Nackas granne. FOTO: NADIA ENEDAHL
Krönika Publicerad 12:04, 03 november 2021

• NVP:s Hanna Bäckman om det dödliga skjutvapenvåldet

Aktergatan i Hammarby sjöstad ligger bara ett par hundra meter från kommungränsen till Nacka. Skotten som dödade 19-årige rapparen Nils ”Einár” Grönberg på kvällen den 21 oktober ekade även över Sickla.

Drygt tre år tidigare mördades en annan tonåring i en skjutning som, bildligt talat, också ekade över Nacka under lång tid efteråt. Skjutningen ägde rum i Råcksta, och tjejen som fick sätta livet till hette Ndella Jack och kom från Fisksätra. Hon blev 18 år.

Och det finns så ofattbart många fler unga människor som dödats i Stockholmsområdet, och i hela landet, de senaste åren. Jag tänker på föräldrar som förlorar sina barn, på jämnåriga vars kompisar rycks bort så brutalt. Och jag tänker på vad alla dessa händelser gör med oss samhällsmedborgare. Hur vi blir misstänksamma, oroliga, rädda. Hur lätt det är att hitta syndabockar, att skylla på en musikstil, en grupp människor eller ett politiskt parti. När en utveckling som denna beror på en oöverblickbar mängd faktorer, omöjliga att åtgärda över en natt.

Det är just misstänksamheten, och polariseringen som kommer av den, som skrämmer mig mest. Filterbubblor på sociala medier och ett avhumaniserande språkbruk. Det är sådana saker som underminerar hela samhällsbygget, det är min övertygelse.

Så nu tycker jag att vi gemensamt i denna sal sjunger ”We shall overcome”? Nja. Det hjälper föga. Så mycket behöver göras, på så många nivåer, för att något ska ändras.

Men det skadar åtminstone inte att vi alla slutar vara så tvärsäkra. Vi måste våga lyssna på varandras synpunkter och ta in andras perspektiv. Annars glider vi bara ännu längre isär.


 
Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x