"Krångligt pussel att vara tonåring"

Krönika Publicerad 10:00, 15 september 2020

• ”Få tjejerna att förstå att de duger”, skriver NVP:s Hanna Bäckman

I förra veckan presenterades resultaten av årets Stockholmsenkät, där ungdomar i nian och tvåan på gymnasiet får svara på frågor om bland annat sina drogvanor, sin trygghet och sitt psykiska mående.

När den förra enkäten presenterades, för två år sedan, skrev jag en krönika om hur dåligt tjejerna verkar må jämfört med killarna. Jag har god lust att köra den i repris. För inget har förändrats på den fronten.

I samtliga kategorier, i samtliga kommuner, bland 24 000 elever, svarar tjejerna att de mår sämre än killarna. Det gäller allt från huvudvärk, dålig aptit och sömnproblem till dåligt psykiskt mående och missnöje med det egna utseendet. Sorligast av allt är kanske kategorin ”elever som ganska ofta eller väldigt ofta tycker att de inget duger till”. Omkring en tredjedel av Nackas och Värmdös gymnasietjejer hör till den gruppen, att jämföra med drygt tio procent av killarna.

Vad ska man säga? Ta hand om era döttrar, tjejkompisar, flickvänner, ja, de unga tjejer som ni har i er närhet. Få dem att förstå att de duger och mer därtill. 

Men det var också en annan sak som jag fastnade för i årets upplaga av enkäten: Cirka 50 procent att eleverna i både Nacka och Värmdö i tvåan på gymnasiet uppger att de får dricka alkohol för sina föräldrar, vilket är en högre andel än snittet i länet. 
Kan det möjligtvis finnas ett samband mellan det och det faktum att alkoholkonsumtionen bland tvåorna är så pass hög i både Nacka och Värmdö, jämfört med elever från andra kommuner i länet?

En tillåtande attityd hemifrån är såklart långt ifrån den enda anledningen till att en tonåring väljer att dricka alkohol. Men det är en pusselbit av många. 
En liten bit som man kanske ska fundera över om den är nödvändig i det krångliga tusenbitarspussel som det är att vara tonåring år 2020.