"Knappast läge att fira en 50-åring"

FOTO: NADIA ENEDAHL (ARKIV)
Krönika Publicerad 09:58, 25 november 2020

• 2021 fyller Nacka kommun 50 år. Men planerna för 50-årsfirandet är ännu ganska begränsade. Det skriver NVP:s Jalmar Carlson

Nacka kommun genomförde sin 49:e budgetfullmäktige i förra veckan. Det var halvtomt i lokalen, det gick rekordsnabbt, det syntes ett och annat munskydd, det var restriktioner och massor av sprit. Handsprit.
Snabba beslut, tryckt stämning. Långt ifrån fest.
Vad man än tycker om besluten i fullmäktige var det liksom inget läge att fira. Inte ens det faktum att Nacka kommuns hemmaarbetande ekonomi inte direkt försämrats var något skoj, om än överraskande.

Man kan välja att se saker positivt eller negativt. Att coronapandemin slagit till i en andravåg gör att nyårsnatten blir lugnare. På gott och ont. 1 januari 2021 fyller Nacka kommun 50 år, eftersom det är då det är ett halvt sekel sedan Boo landskommun och Saltsjöbadens köping begravdes.

Planerna för 50-årsfirandet är ännu ganska begränsade. Förslaget om att göra en minnesbok lades ner. Huruvida det planeras några begravningståg eller inte i Saltsjöbaden och Boo har inte kommit till NVP:s kännedom. 
För om ett 50-årsfirande av en storkommuns födelse ska firas, eller om en då 61-årig köping och en 107-årig landskommun ska sörjas, kan ses från olika synvinklar.

Regeringen fullföljde föresatsen med kommunsammanslagningar 1970, och vid årsskiftet 1971 bildades en rad nya kommuner, bland annat då Nacka stad, Saltsjöbadens köping och Boo landskommun blev ett. Ingen av de tre kommunledningarna förespråkade sammanslagning, vilket följde samma mönster som på de flesta andra ställen i landet där små, rika, kommuner inkorporerades.

De 13 000 invånarna i Boo landskommun, som fått en rejäl befolkningsökning då Orminge byggdes på sent 60-tal, och de blott 7 000 Saltsjöbadsborna (utan Fisksätra som ännu bara projekterats) blev ett med de resterande 33 000 i Nacka stad och Älta.
I dag bor cirka 106 000 invånare i Nacka kommun, 34 000 i Boo, 19 000 i Saltsjöbaden/Fisksätra, 40 000 på Sicklaön och 13 000 i Älta. 

Åtminstone ett allvarligt menad utbrytningsförsök har genomförts, 1992. Men 77 procent av Nackas röstberättigade ville inte ha tre nya delar, även om stödet i Neglinge och Solsidan för en delning var starkt.

Det var av någon anledning även 1970 som det byggdes rekordmånga ishallar och bad-anläggningar och det var just under åren vid kommunsammanslagningen som Saltsjöbadsleden, Sveriges enda kommunalägda motorväg, byggdes.
I sommar fyller den 50 år. Värt att fira?

 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x