"Kan vi inte sluta skälla på varann nu?"

Krönika Publicerad 11:09, 01 april 2020

 "Sidorna är tydliga: Antingen är man dum i huvudet för man låser in sig i hemmet och bidrar till att Sveriges ekonomi kraschar eller så förtjänar man att dö för att man går ut och käkar på sin favoritrestaurang", skriver NVP:s gästkrönikör Edvin Törnblom.

Härom veckan tog jag min lilla väska och satte mig på ett tåg upp till Sälen. Väl där uppe trängdes jag i sittliften, åt på restaurang och gick på afterski. Skidveckan tog slut och jag tog mig ner till Stockholm igen där jag, sekunden resväskan ställdes ner, drog på mig festkläderna och åkte kollektivt mot stadens uteliv där natten blev till morgon och avslutades på Max. Ett helt perfekt agerande när vi är mitt uppe i en pandemi!

Nej, mitt beteende dessa dagar var så här i efterhand inte toppen. Men något som är ännu värre är hur obehaglig stämningen är på Instagram och Facebook där man är rasande på varandra om hur man är en perfekt coronamedborgare. 

Sidorna är tydliga: Antingen är man dum i huvudet för man låser in sig i hemmet och bidrar till att Sveriges ekonomi kraschar eller så förtjänar man att dö för att man går ut och käkar på sin favoritrestaurang och därigenom kommer överbelasta vården när man själv blir smittad. 
Personerna som postar är så sjukt otrevliga mot varandra och är absolut inte sena att peka ut hur extremt dumt man lever sitt liv just nu, oberoende vilken sida man står på.

Som utbildad Flashback-forskare, Familjeliv-psykolog och Instastory-obducent vet jag med säkerhet att denna reaktion från människor kommer från att man är rädd och stressad och tar ut sin ångest genom att istället bli arga på varandra. 
Men på riktigt, varför kan vi inte just i dessa tider vara snälla och inte hacka, skälla och rasa på hur man hanterar denna situation. Blir det inte lite härligare då? 
Med det sagt vill jag säga några väl valda ord: Om ni har möjlighet, stanna for the love of god bara hemma. Det är verkligen inte svårt. Rör dig inte bland människor i onödan! Åk inte till Åre i påsk. Det är ingen som ber dig att fly över halva jorden från ett krig eller en naturkatastrof. Du blir liksom ombedd att sitta hemma och titta på tv. Gör det bara så plattar vi ut kurvan och vips så är denna skit över snart.  

Tack för din tid.